Skap digitale fortrinn med IBM-teknologi

Har din bedrift prosjekter som involverer store datamengder? Nå kan du få kunnskap om hvordan du kan utnytte potensialet i komplekse datasett ved hjelp av IBM-teknologi.

IBM og Kongsberg Innovasjon har signert en samarbeidsavtale med mål om å teste og utvikle kompetanse for bruk av sensorteknologi og kognitive løsninger i Kongsbergindustrien.

Mange virksomheter i ulike bransjer over hele verden utnytter allerede kognitiv teknologi til å realisere forretningsverdi.

Begrepet kognitiv

Kognitiv er det som har med erkjennelse, oppfatning og tenkning å gjøre. Et kognitivt system kan tilegne, tolke og behandle en viss type informasjon som sanseinntrykk, minner, tanker eller språk. Menneskehjernen regnes som et eksempel på et kognitivt system. (Kilde: sml.snl.no).

Kognitiv databehandling er bruk av kunstig intelligente maskiner som henter ut og tolker komplekse datasett, og gjør det tilgjengelig for ny bruk – for eksempel til å hente ut ny innsikt og forbedre tjenester, prosesser og vareflyt. IBM Watson er et slikt kognitivt datasystem, som både forstår, vurderer og lærer mer som et menneske enn en maskin.

Arne Norheim, konsernsjef i IBM Norge, og Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon, undertegner avtalen. Foto: IBM Norge.

– Store selskaper er flinke til å bruke tilgjengelig teknologi, men de mindre har ofte hverken de kontaktene som skal til eller ekspertisen til å bruke den. Vår rolle er blant annet å bidra til å koble sammen store og små selskaper for å sikre raskere innovasjonsprosesser, sier daglig leder i Kongsberg Innovasjon, Svein-Olav Torø som signerte samarbeidsavtalen med IBM Norge denne måneden.

IBMs Watson

På Kongsberg er det etablert en kraftsamling som kalles Nasjonal Digital Testarena, som har fokus på det å teste ut nye digitale løsninger for fremtiden. Derfor ønsket IBM å stille sin kunnskap og sine løsninger for kognitiv teknologi og stordataanalyse til rådighet for bedriftene Kongsberg Innovasjon jobber med.

IBM har etablert en egen divisjon, Watson, som arbeider med kognitiv databehandling og hjelper virksomheter over hele verden med å ta i bruk denne teknologien.

Til bedriftene Kongsberg Innovasjon jobber med, stiller IBM hele porteføljen av 180 applikasjoner de har i deres nettsky til rådighet.

– Det som kanskje er mest kjent som Watson er nå applikasjoner, eller digitale ”byggeklosser,” som utnytter den kognitive teknologien. Kongsberg-miljøet får tilgang på denne teknologien samtidig som at vi stiller vår kompetanse til rådighet. Vi kommer ikke til å skru på taksameteret før selskapene får verifisert at dette er noe de vil satse på. De fleste små selskaper er nok ikke klar over hva de kan få ut av kognitiv analyse, men vi tror mange vil kunne hente ut ny innsikt og store gevinster, sier Arne Leite i IBM Norge. Leite er ansvarlig for industrielle kunder hos IBM og for prosjektet med Kongsberg Innovasjon.

– Vi tror at de som lykkes med sine digitale innovasjonsprosjekter, vil skape både arbeidsplasser og skatteinntekter som Norge trenger fremover. Den avtalen vi inngår nå utløser muligheter svært mange selskaper trenger med tanke på teknologi, tjenester og kompetanse. For IBM er det nok en vei inn i industrien, der vi kan bidra til å skape økt aktivitet gjennom en «no cure, no pay»-løsning, sier Leite.

Et digitalt fortrinn

Torø mener norske selskaper, spesielt de små, må plukke opp muligheter som ligger i de nye IT-trendene:

– IBMs løsninger gir virksomhetene på Kongsberg og i andre industrielle klynger rundt om i landet et fortrinn i den digitale omstillingen, og en mulighet til å bygge unik kompetanse som kan spres videre. Det er særlig IBMs konkrete industrielle erfaringer med bruk av Watson-teknologi kombinert med skyløsninger som ligger til grunn for Kongsbergs valg om avtaleinngåelsen, sier han.

Bli med i prosjektet 

Kongsberg Innovasjon fasiliterer satsingen med IBM og inviterer bedrifter med relevante prosjekter til å henge seg på for å teste ut mulighetene innen denne typen digitale løsninger.

Kongsbergindustrien har allerede prosjekter innen både industriproduksjon, autonomi, e-helse samt fly- og bilproduksjon hvor IBMs teknologi kan være aktuell å teste ut. Innen industriproduksjon skal det blant annet ses på analyse av røntgenbilder for kvalitetssikring av sveising.

GKN Aerospace Norway AS er en av bedriftene som ser verdien av å teste ut IBMs løsninger:

– Jeg er ikke i tvil om at vi trenger mer av big data-løsninger, AI, maskinlæring og det IBM kan tilby av kognitiv teknologi for å forbedre oss, sier direktør for forskning og teknologi Ole Hoen i GKN Aerospace Norway AS.

– Vi sitter med store datamengder og her kommer Excel til kort. Vi trenger å automatisere prosesser på mange plan både i fabrikken og konstruksjonsavdelingen, og vi er spent på hva vi kan sette i gang av praktiske forsøk rundt dette, sier han.

Er din bedrift interessert i å teste kognitive løsninger?

Kontakt oss her.