Samarbeid med Kongsbergindustri har skapt suksess for disse gründerne

Det Kongsberg Ferrotech er i ferd med å skape, er det ingen som har gjort før dem.

Etter lang fartstid i offshoreindustrien fikk spanjolen, Luis De La Torre, en idé om å robotisere vedlikehold og reparasjon av rør under vann. Per dags dato gjøres dette mer eller mindre manuelt og ved bruk av dykkere, store skip og dermed også menneskelig kraft. I tillegg er det kostbart fordi operasjonen krever at olje og gass produksjonen stenges.

I arbeidet med å utvikle en prototype av vedlikeholds-roboten var De La Torre på utkikk etter en samarbeidspartner som kunne hjelpe han med å raffinere prototypen og få den til å fungere i én og samme offshoreoperasjon. Etter en stund kom spanjolen i kontakt med Kongsberg Innovasjon i Norge. Det førte til at idéen ble til selskapet Kongsberg Ferrotech som nå har sin base i Kongsberg.

Koblet med etablert high-tech industri

Et tidligfase bilde av vedlikeholds-roboten Oktapous. Illustrasjon: Kongsberg Ferrotech

Ved hjelp av Kongsberg Innovasjon fant gründeren den kompetansen han trengte for å gå fra en god idé til et høyteknologisk produkt som faktisk vil fungere i et krevende offshore miljø.

I dag, tre år senere, har Kongsberg Ferrotech vokst enormt. Det som var en idé har blitt til et selskap med seks ansatte og allerede neste sommer skal vedlikeholds-roboten, som går under navnet Oktapous, testes i sjøen i Malaysia.

– Kongsberg Innovasjon gir deg tilgang til verdens beste kompetanse innen veldig mange forskjellige områder. Vi har blant annet blitt koblet med ressurser fra TechnipFMC, Semcon Devotek og Kongsberg Gruppen, forteller Christopher Carlsen. Carlsen ble ansatt som daglig leder i Kongsberg Ferrotech for 1 år siden.

Samarbeidet med Kongsberg Innovasjon har vært en forutsetning for at vi har kommet så langt, og ikke minst for at kunder og internasjonale partnere har tro på at vi skal få til det vi sier, utdyper Carlsen.

Selv store internasjonale aktører viser til hvordan Kongsbergmiljøet klarer å samarbeide om innovasjon og knoppskyting – til tross for at man er konkurrenter ellers, legger Carlsen til.

Roboten testes i Malaysia neste sommer

Den største bekreftelsen Kongsberg Ferrotech hittil har fått på sin suksess, kom i våres. Selskapet signerte da en avtale med en stor internasjonal partner om samarbeid for å tilby tjenesten i Malaysia. Allerede neste sommer skal Oktapous testes i sjøen i Malaysia.

– Det har gått imponerende raskt og jeg legger ikke skjul på at testene blir både nervepirrende og spennende. Går alt som det skal, vil vi iløpet av neste høst videreutvikle prototypen til den første kommersielle versjonen – som skal ha alle kvalitetene som trengs for å bære navnet vårt, forteller Carlsen.

Skal kutte kostnader med opptil 50 %

Roboten som Kongsberg Ferrotech utvikler skal inspisere, kartlegge skader og reparere stigerør på olje og gass plattformer. Roboten skal operere i et kontrollert miljø under vann, men det er ikke roboten Kongsberg Ferrotech skal selge. De skal selge reparasjonen, og det har Carlsen klokketro på.

– Vi tror at den kompetansen og teknologien vi kan tilby blir kjempebutikk. Det at vi selger reparasjonen, og ikke roboten, altså technology as a service, gir oss et fortrinn. Samtidig ønsker vi å bli priset etter hva alternativene koster og tar sikte på å kutte kostnadene i bransjen med opptil femti prosent, sier Carlsen.