Henter inn rekord-beløp fra European Innovation Council

Syv norske bedrifter har hentet over 500 millioner kroner fra EUs EIC akselerator. To av dem er inkubator-bedrifter som Kongsberg Innovasjon engasjerer seg i.

Alginor, Evoy, Innomar, ONiO, Otechos, N2 Applied og Wavefoil er bedriftene som har konkurrert med over 2000 bedrifter fra 40 land i Europa om å få finansiert prosjektene sine. Kun 64 bedrifter fikk til slutt finansiering fra EU. Blant de syv norske selskapene som har fått finansiering, er det Wavefoil og N2 Applied som Kongsberg Innovasjon har investert og engasjert seg i.

Nest best i Europa

Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon

Én av ti selskaper som hentet penger fra EUs EIC akselerator er norske. Av landende som fikk tildelt støtte fra EU er flest selskaper fra Frankrike, like etter kommer Norge på en andreplass.

– Det er veldig imponerende at Norge utmerker seg og spesielt moro at bedrifter vi er engasjerte i, er blant bedriftene som kom gjennom nåløyet, sier Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

– Dette viser at norsk næringsliv utvikler innovative løsninger som hevder seg godt i internasjonal konkurranse, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

500 millioner kroner

De syv norske bedriftene har sammen hentet 500 millioner kroner fra EUs EIC akselerator. Av totalsummen hentet hit til Norge, ble Wavefoil tildelt 44 millioner kroner og N2 Applied 26 millioner kroner. Wavefoil holder til i Trondheim og N2 Applied i Svene og Oslo.

Les mer om de andre bedriftene her

N2 Applied utvikler helt nye løsninger som kan forbedre matproduksjonen i Europa og gi reduserte utslipp. De forteller at det ikke bare holder å komme med god teknologi for å hevde seg i konkurransen om EU-midler.

– Vi har et godt team som har jobbet hardt for å komme gjennom nåløyet og er svært glade for at EU ser potensialet og mulighetene ved vår teknologi. Nå går vi for fullt for kommersialisering av løsningen vår for å komme i markedet, sier Carl Hansson, CEO i N2 Applied.

Finansieringen fra EUs EIC akselerator må kombineres med egenkapital fra bedriftene selv og skal brukes til utvikling av teknologi, vekst og skalering.

Banebrytende innovasjoner med høy risiko

EUs EIC akselerator støtter bedrifter i vekst. For å være kvalifisert for støtte må bedriftene som søker utvikle banebrytende innovasjoner med høy risiko, og med potensial til å skape nye markeder, flere arbeidsplasser, vekst og velstand i Europa.