Vant Kongsbergs første Hackaton

23-24 januar ble det for første gang arrangert et hackaton her i Kongsberg. Over 30 deltakere deltok og kjempet om å komme opp med de beste helse-teknologiske løsningene. Hackatonet som heter Hack4Health er en idékonkurranse der flere lag kjemper om å utvikle den mest innovative løsningen innen helse.

Stakk av med 6000 euro

Jarle Gjøsæther fra Kongsberg Terotech AS og Heidi Udnesseter fra Popsicom i Drammen, utviklet sammen ideen om at AMK-sentralene kan ta imot videostreaming via smarttelefoner under nødsamtaler. Målet til vinnerne, Jarle og Heidi, var å gjøre nødsamtaler bedre, ved å bruke alle funksjonen på en smarttelefon. Ideen ble utviklet i løpet av to dager og ble kåret til den beste av juryen. Teamet gikk av med førsteplass og en sjekk på 6000 euro.

– Det var utrolig moro å vinne! Dette viser at hvis man tar krefter fra industrien, og kobler det sammen med krefter fra helsevesenet, kommer det helt nye ideer som kan bidra til at vi får enda bedre løsninger. Forhåpentligvis kan de være med å redde enda flere liv, sa Jarle Gjøsæther.

– Få greier for eksempel å beskrive et epilepsianfall. Det å kunne bruke videostreaming under nødsamtaler vil gjøre det enklere for både helsepersonell og de som befinner seg i en nødsituasjon, la Heidi Udnesseter til.

Høyt nivå

Juryen hadde store diskusjoner før de klarte å bestemme seg for vinnerne. Nivået var veldig høyt og juryen var mektig imponert. Flere av deltagerne hadde så gode ideer at juryen oppfordret dem til å søke om penger eller kontakte innovasjonsmiljøene direkte for å få støtte til å videreutvikle ideene de hadde lagt fram.

Jurymedlemmene kom fra en rekke selskaper, inkludert industri og helsevesen. Sunnaas Sykehus og Vestre Viken Sykehus, som kom med problemstillingene deltagerne skulle løse, var også tilstede.

MIT hele veien fra Boston til Kongsberg

Massachusetts Institute of Technology (MIT) sendte to ambassadører hele veien fra Boston til Kongsberg. De har moderert denne type idekonkurranser mange ganger, og i flere land. Etter stor suksess med andre hackaton, valgte de å være med på å kjøre det her i Kongsberg også.

Gruppen fra MIT har jobbet med å arrangere helse-hackaton i flere år. Ideen deres er at den beste måten å løse utfordringer i helsevesenet på, er å involvere alle de sentrale interessentene og aktørene inn i samtalen om nye løsninger. MIT har utviklet en hackaton-modell, som nå mange andre bruker egne versjoner av rundt omkring i verden. De er mest fokusert på å virkelig forstå hvem som er sluttbrukeren av teknologien, hva som er det spesifikke problemet, og hvordan løsningen som blir presentert kan løse utfordringen.

Topp 3 tips fra MIT til de som deltar på hackaton:

  1. Vær åpen for nye ideer
  2. Fail fast, fail early, fail often
  3. Se hele bildet underveis, ikke bare detaljene

Arrangører: Norway Health Tech, Cross4Health, MIT Hacking Medicine, Kongsberg Innovasjon, Vestre Viken, Sunnaas Sykehus, Telenor Norge, Universitetet i Sørøst-Norge, OsloMet