Unikt forskningsmiljø etablerer seg på Kongsberg

SINTEF som er et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter etablerer nå kontorer på Kongsberg. Sammen skal SINTEF og Kongsberg Klyngen, med industrimiljøet i spissen, utvikle bærekraftige og konkurransedyktige løsninger, som kan bidra til å bygge ny norsk industri, skape nye arbeidsplasser og styrke eksisterende.

SINTEF Manufacturing er Norges ledende forskningsmiljø på manufacturing (vareproduksjon). Deres ambisjon er å skape framtidens bærekraftige og konkurransedyktige produksjonsløsninger som gir økt konkurransekraft for vareproduserende industri i Norge. Selskapet har ca 100 ansatte og er lokalisert med hovedkontor på Raufoss, med avdelinger i Trondheim, Ålesund, og Horten. Deres spisskompetanse er innen industriell robotikk og automatisert produksjon, digitale produksjonsløsninger (industri 4.0), integrert produkt- og produksjonsutvikling, materialteknologi, sirkulær manufacturing, verdikjedestyring og effektiv produksjon.

– Det er svært positivt at SINTEF med deres unike kompetanse styrker det industrielle økosystemet her i Kongsberg når de nå flytter inn i våre lokaler, sier Svein-Olav Torø som er daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

– For å holde tritt med den digitale utviklingen og endringene i måten vi lever på, vil samhandling være en av hovednøklene for å øke kompetanse og levere produkter og teknologi også for fremtiden. Ved å koble forskningsmiljøet til det unike kompetansenettverket vi allerede har på Kongsberg, er jeg sikker på at vi vil se flere synergier på tvers mellom industri, akademia og næringsliv. Dette vil skape nye industrimuligheter og vekst både nasjonalt og internasjonal, sier Torø.

Teknologi for et bedre samfunn

Det pågår i dag en global omstilling knyttet til økt bærekraft, sirkulærøkonomi og ressurseffektivisering. Vi snakker om «det grønne skiftet» som vil føre til store endringer i måten vi lever på og måten produkter, teknologi og industri utvikles.

– SINTEF ønsker å være tett på viktige næringsmiljøer der utviklingen skjer, sier konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv. Kongsberg er et av Norges fremste teknologimiljøer med sterke tradisjoner for samarbeid mellom industri og forskningsmiljøer. Et slik samarbeid tror vi er helt avgjørende for å lykkes med en grønn og digital omstilling, i Kongsberg-industrien og i landet for øvrig. Vi har et bredt samarbeid med viktige aktører på Kongsberg allerede. Dette ønsker vi nå å styrke ytterligere ved å bli en langt mer tilstedeværende, og integrert del av dette solide nettverket, utdyper hun. Vi har mye å lære av hverandre og ser frem til å komme enda tettere på industribedriftene.

– Det siste året har SINTEF Manufacturing jobbet sammen med konsortiet i Kongsberg Klyngen hvor de deltar i flere spennende prosjekter som omhandler komplekse systemer og omstilling til industri 4.0. En omstilling som krever helt nye former for samarbeid mellom maskiner og mennesker forteller Silje Aschehoug, administrerende direktør i Sintef Manufacturing.

Styrke konkurransekraften og gripe mulighetene

Innen 2030 skal klimautslippene reduseres med 55%. Tiden går fort og det er ingen tid å miste. For å kunne reversere utviklingen er det helt avgjørende å utvikle og produsere nye løsninger. Industrien på Kongsberg har flere ganger vist sin evne til å omstille seg raskt og endre kurs i riktig retning.

De industrielle revolusjonene. Illustrasjon: Shutterstock (redigert)
De industrielle revolusjonene. Illustrasjon: Shutterstock (redigert)

Det jobbes i dag med flere initiativer og prosjekter innenfor komplekse systemer som skal bidra til å skape ny og bærekraftig industri. Både innenfor Industri 4.0, kunstig intelligens, batteriutvikling og additive tilvirkning (3D printing). SINTEF på sin side har mange års erfaring med industrinære prosjekter som bidrar til både produktivitet og konkurransekraft.

– Ved å ta i bruk nye muliggjørende teknologier, kan vi sette sammen komplekse systemer på en annen måte enn det vi gjør i dag, sier Jarle Gjøsæther, leder for Kongsberg Klyngen.

– Med hele SINTEFs unike tilgang til kompetanse og lange erfaring koblet på industrien i Kongsberg, er vi helt sikker på at dette samarbeidet vil høste frukter på reisen videre både for utvikling av eksisterende industri og den digitale omstillingen i det grønne skiftet, legger Gjøsæther til.

Forventninger

Portrett av konsernsjef Alexandra Bech Gjørv

Konsernsjefen i SINTEF forteller om viktigheten av å videreutvikle samarbeidet med Kongsberg Klyngen for å styrke den strategiske dialogen vi ser at næringslivet nå etterspør i møtet med det grønne skiftet. – Med et kontor i regionen, blir samhandlingen – både lokalt og med våre store forskningsgrupper i andre deler av landet – mye enklere. Vi er tett på økosystemet og kan gjensidig styrke hverandre på områder der det er behov, sier Gjørv.

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy, sier at det er helt naturlig at de etablerer seg i Kongsberg. Han forteller om en blanding av ydmykhet og høy forventning til å få forskermiljøet i hus.

– Er det noe sted SINTEF bør ha kontor, så er det her i Kongsberg – Norges teknologihovedstad, sier han.

Utvikle nye spennende arbeidsplasser

– Vår nye lokasjon i Kongsberg, vil gi oss mulighet for en tettere kobling til både nye og eksisterende samarbeidspartnere og bidra til å skape og skalere bærekraftige og konkurransedyktige løsninger, forteller Gjørv. Studier av sterke klynger verden over, viser at forskningsinstitutters tilstedeværelse bidrar til økt innovasjonsevne i industrien og økt kunnskapsoverføring mellom bedrifter og anvendelsesområder. Det er viktig for Kongsberg å holde tritt med endringene i samfunnet og utvikle økosystemer som dekker behovene til de som bor i regionen. Disse endringene setter blant annet høyere krav til kompetanse. Gjørv forteller at SINTEFs visjon er å skape teknologi for et bedre samfunn. – Det er motiverende. Hvor ellers ligger forholdene så godt til rette for det, som her på Kongsberg?

Det er mange fellesnevnere og felles tanker mellom industribedriftene og det nye forskningsmiljøet, og puslespillet har fått en ny brikke som skal integreres i det totale nettverket.

– Sammen kan vi dele kompetanse og utvikle framtidens bærekraftige løsninger som igjen kan bidra til å skape nye arbeidsplasser. Vi gleder oss til videre samarbeid, avslutter Gjøsæther.

Les nyhetssak i Laagendalsposten her

Les nyhetssak i TU her

Mister norsk mulighet les nyhetssaken  i TU her