Spennende samarbeid innen ren energi

Kongsberg Innovasjon har gått inn på eiersiden i PowUnit. Startup-selskapet skal levere ren energi til kritiske installasjoner, med bygg- og anlegg som første bransje ut.

PowUnit skal levere energi til kunder som stiller krav til utslippsfritt miljø, fleksibilitet og sikkerhet.

Bygg- og anleggsbransjen først ut

Selskapet fokuserer i første omgang på bygg- og anleggsbransjen. På byggeplasser er strømnettet ofte ikke på plass før langt ute i byggeperioden. Aktørene har et stort, midlertidig energibehov, og samtidig store utfordringer med lokal forurensning. I dag brukes det blant annet forurensende dieselaggregater til såkalt off-grid strømforsyning.

PowUnit ser muligheten til å utvikle en helt ny løsning for smart og grønn strømforsyning basert på brenselscelle-teknologi.

Samarbeid med Kongsberg Innovasjon og Kongsbergindustrien

Eierne av selskapet er per i dag fordelt på de tre gründerne, Kåre Kåsin, Roger Karlsson og Knut Linnerud, og Kongsberg Innovasjon.

– PowUnit har identifisert et spennende marked i Norge, Norden og Europa innen bygg- og anleggsbransjen. Nå kommer det nye, strenge krav som tilsier at denne bransjen må ha utslippsfrie energiløsninger, og det har PowUnit funnet, sier prosjekt- og forretningsutvikler Bjørn Trygve Hansen i Kongsberg Innovasjon (KI).

KI bistår innovative oppstartsselskaper med ressurser fra Kongsbergindustrien som har erfaring med å utvikle avanserte systemer og industrialisere robuste, gode løsninger.

– Vi har engasjert Semcon Devotek som har ekspertise på å iverksette slike utviklingsprosjekter. PowUnits energiløsning vil i stor grad også utnytte de nye digitaliseringsløsningene Kongsbergindustrien har stor kompetanse innen, sier Hansen.

Stor interesse for selskapet

Selskapet har inngått samarbeid med ulike partnere både i bransjen de skal inn i og på teknologisiden. Blant annet Powercell AB i Sverige som leverer brenselscelle-teknologien. PowUnit og KI er i dialog med potensielle investorer og flere kunder i det norske og nordiske markedet.

F.v. Roger Karlsson, Knut Linnerud og Kåre Kåsin. Foto: PowUnit.

PowUnit møtte Kongsberg Innovasjon under Techmarkers, akseleratorprogrammet som skal stimulere gründerselskap i en oppstartsfase. Daglig leder Knut Linnerud i PowUnit skryter av KI og Kongsberg Klyngen.

– Det er ingen tvil om at det har stor betydning for oss å få Kongsberg Innovasjon inn på eiersiden, sier Linnerud.

Han peker på tre viktige områder hvor KI bidrar:

  • Omdømmebetydningen av PowUnit er koblet opp mot KI og klyngen av teknologibedrifter på Kongsberg er en døråpner inn mot andre bedrifter og investorer.
  • Selskaper i Kongsberg som jobber med relevant teknologi deler av sin kompetanse, som for eksempel Semcon Devotek.
  • Kompetansen KI har med å hjelpe selskaper i en oppbyggingsfase er avgjørende. De gir råd om søknader mot staten, strategier, markedsføring, forretningsutvikling og hva som bør vektlegges for å få til finansiering.

– Vi får kjempegod oppfølging og støtte fra Kongsberg Innovasjon. Det er motiverende og stimulerende for oss, i en krevende etableringsfase, sier Linnerud.

Kontakt oss

Har du et spennende startup-selskap du tror vi i Kongsberg Innovasjon er interessert i?

Ta kontakt med prosjekt- og forretningsutvikler Bjørn Trygve i Kongsberg Innovasjon på mobil: +47 95 85 85 63 eller e-post: bjorn.trygve.hansen@k-i.no.

Bakgrunn for PowUnit

Det har vært forsket i årtier på fuel cells-teknologi. Teknologiens modenhet, prisnivåene og tilgangen til hydrogen gjør nå fuel cells-løsninger klar for markedet. Digitalisering gir også nye muligheter for verdiøkende tjenester og til å utvikle forretningsmodeller med stor konkurransekraft. Det er med denne bakgrunnen at PowUnit ser muligheten til å utvikle en helt ny løsning for smart og grønn strømforsyning basert på fuel cells-teknologi.

Fakta om PowUnit:

  • PowUnit AS vil være holdingselskapet for flere datterselskaper, som planlegges etablert i Norden. PowUnit Sverige AB er allerede på plass.
  • Eierne av PowUnit AS er per i dag fordelt på de tre gründerne, Kåre Kåsin, Roger Karlsson og Knut Linnerud, og Kongsberg Innovasjon.
  • Nøkkelpartnere i utviklingsprosjektet er per 15.12.17: Powercell AB, Kongsberg Innovasjon AS, Semcon Devotek AS og SINTEF Digital.
  • Selskapets visjon: Ren energi over alt

 

En del av Siva sitt program

Kongsberg Innovasjon er en del av det nasjonale inkubatorprogrammet til SIVA. Kongsberg Innovasjons inkubatorprogrammer er et nasjonalt tilbud, og sammen med våre samarbeidsparter hjelper vi gründere og vekstbedrifter i hele landet. Les mer om hva vi tilbyr her.