Rekordtildeling på 24 millioner til Kitemill

EU har nå offentliggjort en rekordtildeling på 24 millioner kroner til Kitemill. Pengene kommer fra EUs prestisjetunge Horizon 2020-program.

Thomas Hårklau er gründer bak selskapet Kitemill, sammen med investor og hanggliderpilot Jon Gjerde. De startet opp selskapet i 2008.

Vindkraft uten vindmøller

Høyt over jordoverflaten fra 500 til 1500 meter over bakken, svever dronene. Her oppe er vinden sterkere og mer stabil enn vinden på bakkenivå. Når dronen når en viss høyde, begynner de å fly i sirkler oppover, et optimalt flyve-mønster for å generere strøm.

Dronene styres etter en forhåndsprogrammert produksjonsloop via et autonomt kontrollsystem på bakken.

Verdensledende innen sitt felt

Dette er første gang et selskap fra Hordaland har fått så mye penger fra EUs Horizon 2020-program. Les saken fra Sysla her. Begrunnelsen fra EU er blant annet at Kitemills løsninger ligger helt i front internasjonalt i utnytting av høydevindressursene. EU juryen ble imponert over Kitemills teknologi og selskapets innsikt i utnytting av høydevind for å produsere strøm.

Det er selvsagt gledelig at vi nå får tilført så store midler, men det som gleder mest er den anerkjennelsen EU med dette gir til selskapet Kitemill. Våre løsninger skal sikre at EU-landene har tilgang til verdensledende høyvindteknologi, sier Thomas Hårklau, daglig leder i Kitemill.

EU-tildelingen er også et sterkt signal om at EU er opptatt av å fylle gapet mellom dagens situasjon innen høydevindteknologien og kommersiell drift, fortsetter Hårklau.

Tøff konkurranse

Til tross for søknader fra selskaper på internasjonalt toppnivå innen forskning, utvikling og innovasjon, valgte EU å tildele betydelige midler til Kitemill. EU ser på Kitemill og deres vindteknologi som et viktig bidrag for å løse viktige samfunnsutfordringer.

Ingvil Kjørrefjord, seniorrådgiver i Innovasjon Norge, uttalte i fjor til Bergens Tidene/Sysla,

det er bedriftene med globale ambisjoner og produkter og tjenester med stort vekstpotensial internasjonalt som kommer gjennom nåløyet.

Norsk gullrush

Hordaland har endelig slengt seg med i det norske gullrushet i EU. Det er en lokal bedrift som er verdensledende innen sitt felt. De imponerte juryen med sin innsikt, forteller Kjørrefjord.

Hun uttrykte glede over EU-tildelingen på vegne av Kitemill og understreker at prosessen for å motta slike tilskudd er omfattende.

Det å kjempe på internasjonalt toppnivå, og få en slik anerkjennelse, gir Kitemill muligheten for vekst utover Norge, og sikrer EU-landene tilgang til verdensledende høyvindteknologi, forteller Hårklau.

Kitemill, har siden 2009, vært en av våre grønne satsninger innenfor teknologi, sier Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon og styreleder i Kitemill.

Jeg er både takknemlig og gla for samarbeidet og hva vi har fått til. Det å kunne være med å løfte frem et slikt prosjekt innen fornybar energi på et internasjonalt nivå, er stort, og er et viktig bidrag til en bærekraftig fremtid, avslutter Torø.

Horizon 2020-program:

EU`s program for forskning og innovasjon. SMB (Små og mellomstore bedrifter) kan få støtte i to faser:

  • Fase 1: En fast sum på 50.000 euro, i tillegg til støtte og veiledning.
  • Fase 2: Mellom 1 og 2,5 millioner euro og videre bistand.

Totalt har ni norske bedrifter fått fase 2-støtte.