På vei mot digital omstilling og fornyelse

Sammen med Pågang Næringshage bidrar vi til spennende muligheter for næringslivet i vår region. I disse dager arbeider vi med stålbedriften Optimek AS, som deltar i kompetanseprogrammet Omstillingsmotor. Gjennom Omstillingsmotor får bedriften ny innsikt innen digitale trender og teknologier som skal bidra til et digitalt kompetanseløft. Ordningen er støttet av Innovasjon Norge.

– Optimek har ambisjon om å bli så effektive at de kan flagge hjem produksjon fra lavkostland, og da er digitalisering en viktig rød tråd, forteller Torkil Bjørnson, prosjekt leder i Kongsberg Innovasjon.

Erfaringsutveksling fra ledende industri

Ved å delta i Omstillingsmotor, får bedrifter som Optimek, ny kunnskap som skal gi økt konkurransekraft med raskere omstilling og fornyelse av produkter, tjenester, produksjonsmetoder og/eller forretningsmodeller. Dette oppnås via skreddersydde workshops, erfaringsutveksling fra industrieksperter, rådgivning og kurs.

Nylig ble en skreddersydd workshop gjennomført hos teknologibedriften Semcon på Kongsberg. Her fikk Optimek innføring i produksjonsmetoder som kan være relevante for videreutvikling av bedriften. Optimek fikk også omvisning på opplæringssenteret K-tech. K-tech er et opplæringssenter innen teknologi- og industrifag og har som mål å opplære Norges beste fagarbeidere.

Et viktig bidrag

For små og mellomstore bedrifter som Optimek, er Omstillingsmotor et viktig bidrag for å sikre et digitalt kompetanseløft som igjen kan bidra til å styrke den internasjonale konkurranseevnen.

– Vi har langsiktige planer og å ta i bruk moderne teknologi i produksjonen vår, da er det å komme i kontakt med miljøer som har gjort dette tidligere av vesentlig betydning. Omstillingsmotoren kobler oss på slike miljø og nettverk. Det gir oss ny innsikt og en trygghet som bidrar til at vi kan ta de rette beslutningene på veien videre, sier Tor Markussen, daglig leder i Optimek.

Veien videre

Første fase er nettopp gjennomført og Optimek har fått innsikt i hvilke potensial ny teknologi kan representere for dem. Nå ønsker bedriften å starte fase 2 for å få tilført industriell kompetanse om hvordan de mest effektivt kan ta den nye teknologien i bruk og dermed kunne «ta hjem» første del av produksjonen. Optimek satser friskt med investering i avansert produksjonsutstyr og ansetter nå flere dyktige medarbeidere.