Oppfordrer alle SMB-er til å søke om digitalt kompetanseløft

– Bedrifter som ser mulighetene tidlig, får en unik konkurransefordel

Gjennom Omstillingsmotoren tilbyr de fremste næringsmiljøene i Norge sin kompetanse, teknologi og nettverk til små- og mellomstore bedrifter (SMB-er) over hele landet.

– Digitaliseringen gir en del utfordringer, men det gir også mange muligheter. For å utnytte disse mulighetene, krever det et kompetanseløft. Omstillingsmotor handler om å hente kunnskapen hos de fremste virksomhetene i Norge og spre den til små og mellomstore bedrifter som trenger et kompetanseløft, forklarer DigitalNorway-leder Tor Olav Mørseth.

Profesjonell hjelp

I løpet av 2018 skal Omstillingsmotoren gi minst 220 norske bedrifter tilgang til klyngenes kompetanse og verktøy innenfor innovasjonsevne, økt konkurransekraft og nye teknologier. Totalt i satsingen, som kjøres i regi av Innovasjon Norge, ligger over 20 millioner kroner.

Kongsberg Innovasjon (NCE)DIGITALNORWAY – Toppindustrisenteret, Smart Innovation Norway og NCE iKuben og er tildelt status som Omstillingsmotor for digitalisering. I tillegg har NCE Raufoss fått tilsvarende ansvar innen manufacturing/avansert produksjon.

– Det er ikke alltid enkelt å se de relevante mulighetene for SMB-ene selv. Gjennom Omstillingsmotoren senkes denne terskelen og man får profesjonell hjelp til å identifisere hvordan bedrifters konkurransekraft kan økes ved at man får hjelp fra de mest kompetente aktørene i landet, forteller Torkil Bjørnson i Kongsberg Innovasjon.

Skreddersydd program

Omstillingsmotoren tilbyr et skreddersydd opplegg til bedriftene, der bedriftene selv velger omfang og varighet.

– Eksempel på et slikt tilpasset opplegg er et firedagers kompetanseprogram vi har kjørt med en del ledere. Der har de lært om ny teknologi, hva teknologien kan gjøre, samt hvordan den påvirker bedriften deres. I tillegg har de jobbet med hvordan de kan bruke denne kunnskapen til å utvikle sin egen virksomhet, sier Mørseth. Han legger til:

– Dette er ikke teoretisk opplæring, men praktisk trening, og jeg er glad for å se at bedrifter har med seg konkrete prosjekter og produkter ut av et slikt program.

Fortsatt ledige plasser

Siden oppstarten i januar 2018, er nå 61 bedrifter godt i gang med et kompetanseløp gjennom Omstillingsmotoren, mens 135 bedrifter er under avklaring. Det er fortsatt mange ledige plasser, og alle små- og mellomstore bedrifter som trenger hjelp med den digitale omstillingen oppfordres til å søke.

– Terskelen for å bli del av Omstillingsmotoren er lav; det er bare å melde sin interesse på nettsiden og forklare hvorfor man ønsker å delta og hva man ønsker hjelp til. Deretter vil en kompetent person fra «avklaringsteamet» ta kontakt for å diskutere utfordringene og hvordan man kommer videre, opplyser Bjørnson.

Han fortsetter:

– Når man er enige om å starte et skreddersydd kompetanseløft, sendes en enkel søknad til Innovasjon Norge, som behandler søknaden raskt.

– Et fantastisk tilbud

Leder for NCE Smart Energy Markets hos Smart Innovation Norway, Jon-Vidar Knold, roser tiltaket opp i skyene, men etterlyser samtidig større interesse fra norske bedrifter:

– Omstillingsmotoren er et fantastisk tilbud, og det er delfinansiert. Du får ikke bare tilgang til de beste nettverkene, men også betalt for å jobbe med egen forretningsutvikling innenfor teknologi. Det er synd at ikke flere bedrifter har oppdaget muligheten og søkt om tilbudet.

NCE iKubens Hilde Aspås er også en del av samarbeidsteamet som daglig jobber for å omstille norsk næringsliv. Hun oppsummerer og lister opp følgende grunner til å bli en del av Omstillingsmotoren:

  • Bedriften får rask og praktisk hjelp til omstilling – med delfinansiering fra Innovasjon Norge
  • Bedriften løfter sin kompetanse innen digitalisering
  • Bedriften ser muligheter til å ta i bruk digital teknologi for å skape nye tjenester, produkter og forretningsmodeller

Les mer om hvordan Omstillingsmotoren kan hjelpe din bedrift