Omstilling: Får støtte til grønne industriprosjekter

Av 400 forprosjekt-søknader på støtteordningen Grønn Plattform, er Kongsberg Innovasjon blant bedriftene som har fått innvilget støtte til større industriretta forprosjekter. Regjeringen står bak støtteordningen og formålet er å bidra til å omstille Norge i det grønne skiftet og etablere nye grønne arbeidsplasser.

Iselin Nybø, næringsminister (V)

– Forskning, innovasjon og ny teknologi skal bidra til å omstille Norge i det grønne skiftet. Derfor er regjeringen opptatt av at bærekraftige prosjekter skal få mulighet til å lykkes. Disse prosjektene har mange spennende løsninger fra ulike næringer som alle viser stor vilje til å bidra i omstillingen, sier næringsminister Iselin Nybø.

Totalt deles det nå ut over 27,8 millioner kroner fordelt på 93 bedrifter og forskningsinstitutter. Aktørene får midler til å jobbe med sine forprosjekt frem mot utlysningen til hovedprosjekt som kommer i september. I denne utlysningen vil det være mulig å få støtte på mellom 50 og 150 millioner kroner.

Batteriproduksjon og hydrogenfartøy

Kongsberg Innovasjon får forprosjekt-støtte til to grønne industrisatsninger: Norsk innovasjons- og industrialiseringssenter for batteriproduksjon og et internasjonalt samarbeid om utvikling av løsninger for skip med hydrogendrift – utvikling av plattform og hydrogenverdikjede.

Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon

– Dette er en milepæl for industriklyngen på Kongsberg i satsningen på ny grønn industri. Vi ønsker å være med på å legge til rette for grønn vekst og et bærekraftig næringsliv både lokalt og globalt. I disse prosjektene er det viktig å etablere gode samarbeidskonstellasjoner på tvers av aktører og miljøer for å nå felles mål, vi må bygge et landslag for å skalere norsk teknologi internasjonalt, sier Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

Kongsberg Innovasjon har fått 600.000 til sammen for de to prosjektene gjennom Grønn Plattform ordningen. Midlene gir prosjektene muligheten til å få en god start på veien videre og det jobbes allerede med søknader til hovedprosjekt.

Norsk innovasjons- og industrialiseringssenter for batteriproduksjon

Kongsbergindustrien ønsker å ta en sentral rolle i norsk batteriindustri. Industrialiseringssenteret som er skissert har fått midler gjennom Grønn Plattform ordningen, planen er å gi norske aktører muligheten til å teste og utvikle batteriteknologi. Senteret er en del av en helhetstankegang rundt Kongsbergsmiljøets plass i norsk batterisatsning.

Lars Lyshaug, leder klynge-prosjekter i Kongsberg Klyngen

– Vi ønsker å etablere et nasjonalt innovasjons- og industrialiserings-senter for batteriproduksjon med fokus på verdikjeder innenfor batterier. Formålet er å etablere en felles satsning som setter norske aktører i front globalt med norskutviklet batteriteknologi, sier Lars Lyshaug. Lyshaug er leder for klyngeprosjekter i Kongsberg Klyngen, klyngen er fasilitert av Kongsberg Innovasjon.

I rapporten Norske muligheter i grønne elektriske verdikjeder pekes det på et verdiskapingspotensial i Norge innen verdikjede for batterier på 100 milliarder kroner i 2030.  Det tilsvarer norsk fiskeeksport i 2019. Det er også mer enn potensialet for hydrogen og havvind til sammen.

– Kongsberg kan være en viktig bidragsyter i det å sikre en grønn batteriproduksjon. Norge skal lykkes som batterinasjon, og Kongsberg vil være med å bygge dette landslaget som kan være drivkraften i industriell teknologiutvikling i verdikjeden for batterier. Med tilgang på de reneste råvarer, de mest krevende internasjonale kundene, den beste kompetansen, og med norsk teknologi har vi et svært godt utgangspunkt for å lykkes med dette, understreker Lyshaug.

Dette er Grønn Plattform

  • I regjeringens tiltakspakke for grønn omstilling ble det foreslått 1 milliard kroner fordelt over tre år til en ny grønn plattform.
  • Målet med Grønn Plattform er å legge til rette for grønn vekst og et bærekraftig næringsliv.
  • Alle grønne prosjekter innen forskning- og innovasjon, fra helt grunnleggende forskning og frem til løsninger som skal presenteres for markedet, kan søke om støtte.
  • Forskningsrådet, Innovasjon Norge, SIVA og Enova samarbeider om ordningen og har valgt ut de beste prosjektene fra næringslivet og forskningsinstitusjonene som får støtte.
  • En hovedutlysning vil finne sted i september 2021. Det er ikke nødvendig å ha fått støtte til forprosjekt for å søke.