Ny banebrytende flammehemmende teknologi

Foto: Siri Krohn-Fagervoll/Herøya Industripark AS

Kongsberg Innovasjon inngår en investeringsavtale med teknologiselskapet Funzionano. Selskapet er et spin-off fra SINTEF, og utvikler nanoteknologi-baserte hybridpolymerer. Bedriften har kontorer i forskningsparken på Herøya i Porsgrunn i Vestfold- Telemark med totalt 7 ansatte. Funzionano AS ble etablert i 2015 og eies av Sintef Venture, Skagerak Maturo, Investinor og ansatte i bedriften. Morten Eikenes er bedriftens administrerende direktør.

Internasjonale vekstmuligheter

Funzionano utvikler og leverer ny bærekraftig flammehemmende teknologi for myk-gjort PVC, og ønsker å jobbe videre i et tett samarbeid med Kongsberg Innovasjon for å bringe teknologien ut i det internasjonale markedet. Kongsberg Innovasjon ble kjent med bedriften Funzionano etter deltagelse i KongsbergHOW i høst. Samarbeidet utviklet seg, og Funzionano ble i januar koblet til nettverket hos PoliHub som er Kongsberg Innovasjon sin internasjonale samarbeidspartner i Milano. Resultatet av denne kontakten åpnet opp nye dører som førte til flere møter med potensielle kunder og partnerbedrifter hos PoliHub.

Vi har utviklet teknologien over flere faser, og er nå klar for å løfte frem vår bærekraftige løsning internasjonalt, sier Morten Eikenes, administrerende direktør i Funzionano. – Det har stor verdi for oss å være en del av Kongsberg Innovasjon og deres nettverk, og vi er takknemlige for mulighetene som har åpnet seg så langt, avslutter Eikenes.

Flere bruksområder

Teknologien tar utgangspunkt i polysiloksankjerner med en bestemt egenskap, hvor kjernene gis nye egenskaper gjennom kjemiske prosesser. På denne måten kan de nye molekylene endre og forbedre andre materialer og gjøre de mer miljøvennlige. Funzionano kan vise til flere bruksområder og prosjekter, deriblant et samarbeid med Jotun, hvor teknologien ble brukt i Drygolin Extreme for å redusere bruken av løsemiddel og forbedre malingen og dens egenskaper.

Får presåkornmidler og ressursbidrag til videre teknologiutvikling

Funzionano er en spennende bedrift med stort internasjonalt vekstpotensial innenfor bærekraftig teknologi. Med dette som bakgrunn, investerer Kongsberg Innovasjon en kombinasjon av presåkornmidler og ressursbidrag for videre utvikling av selskapet. Funzionano blir nå en del av Kongsberg Innovasjons investeringsportefølje.

Funzionano er et unikt teknologiselskap og deres kompetanse har utviklet seg over flere tiår, sier Einar Eilertsen, inkubatorleder i Kongsberg Innovasjon. Vi i Kongsberg Innovasjon ser frem til videre samarbeid med en så spennende vekstbedrift, sier Eilertsen.