Norges første eier av en selvkjørende minibuss

– Det å eie kjøretøyet gir større rom og mulighet for fremdrift

Kongsberg-selskapet Applied Autonomy, ble det første selskapet i Norge som kjøper inn en selvkjørende minibuss. Bussen importeres fra det franske selskapet EasyMile og har kostet Applied Autonomy 250 000 euro; pluss en årlig avgift for drift og vedlikehold.

– Det å eie kjøretøyet gir større rom og mulighet for fremdrift i utvikling av løsninger som gir sømløse reiser og forutsigbar fremkommelighet, sier Olav Madland, direktør i Applied Autonomy.

– Applied Autonomy skal utvikle baksystemene til bussene slik at de fungerer mer optimalt i forhold til kundens behov, legger han til.

Formålet med kjøpet er å gå et steg videre i utprøvingen av slike kjøretøy. Hittil har man testet selvkjørende busser på mer lukkede områder og det har ikke vært åpnet opp for å teste kjøretøyet med annen teknologi. Nå skjer dette.

I løpet av året skal flere selvkjørende busser tas inn og Applied Autonomy skal drive utprøving i offentlig trafikk rundt om i hele landet. Først ut er Gjøvik kommune som skal teste kjøretøyet i offentlig trafikk allerede i juli.

Applied Autonomy og Gjøvik kommune har fått tillatelse av Veidirektoratet til å starte utprøvingen.

 

Foto: F.V. Næringssjef i Kongsberg kommune Ingar Vaskinn, direktør i Applied Autonomy Olav Madland og Klima- og miljørådgiver i Gjøvik kommune Bjørnar Kruse.

 

Kongsberg kommune vil starte utprøving i september og teste kjøretøyet gjennom vinteren.

– I Kongsberg er vi opptatt av å sørge for at vi innfører dette på en måte som er nyttig for samfunnet, derfor er det er viktig for oss å samarbeide med både mindre og større byer, forteller Madland.

Applied Autonomy og leverandøren av minibussen, EasyMile, har inngått en samarbeidsavtale for å utvikle løsninger for fjernstyring av kjøretøyet over 5G, samhandling med andre kjøretøy ute i trafikken og utprøving og forbedring av kjøretøyet for tøffe klimaforhold på vinteren i Norge.

– Vi har inngått en avtale med EasyMile om å støtte de i utviklingen av kjøretøyet. På Kongsberg finnes kompetansen til det og vi skal se på alt fra sikkerhetssystemer og styringssystemer til automatikk og fjernstyring, utdyper Madland.

 

Kongsberg Innovasjon er inne på eiersiden i Applied Autonomy og jobber for å fremme selskapets vekst.