Kongsbergselskap utvikler ny teknologi som kan bekjempe kreft

Kongsberg Innovasjon går inn på eiersiden i selskapet

Kongsberg Innovasjon går denne uken inn på eiersiden i Kongsberg Beam Technology (KBT). KBT skal utvikle og levere løsninger for mer presis kreftsstråling og baserer seg på presisjonsteknologi fra avanserte industrielle kontrollsystemer.

I tillegg til Kongsberg Innovasjon har KBT også fått med seg Oslo Cancer Cluster og Bergen Teknologioverføring til å ta del i satsingen.

Det at Kongsberg Innovasjon blir med på eiersiden, vil ha stor betydning. Folkene der har stor erfaring med å vurdere prosjekter og selskaper, og når de velger å delta i denne satsingen, forteller det omverdenen at prosjektet er seriøst og interessant, sier Per Håvard Kleven, adm.dir. og grunnlegger av Kongsberg Beam Technology.

– For Kongsberg Beam Technology vil Kongsberg Innovasjons erfaring innen forretningsutvikling og investorsøk bli meget verdifullt, legger Kleven til.

Trekker på Kongsbergindustriens styrker

Teknologien som skal utvikles tar med seg prinsipper og metoder som også benyttes i andre sektorer der det kreves presisjon, som for eksempel i forsvar, verdensrom og olje- og gassbransjen. Kongsbergindustrien har mye kunnskap og kompetanse å trekke på fra disse bransjene.

Kjernen i prosjektet er å sikre industriell presisjon innen kreftstråling for å unngå å skade friskt vev. Ved å sikre presisjonen kan kreftcellene bestråles med kraftigere doser enn det som ofte gjøres i dag, forteller Kleven.

– Vi utvikler løsninger for å «se» svulst og friske organer i kroppen i sann tid, ved hjelp av autonom behandlingsstyring. Da kan man bestråle fra flere sider samtidig og endre retning og energi på partikkelstrålene. Konseptet er patentert, sier Kleven.

Snart vil Kongsberg Beam Technology starte testing, utvikling av prototype og videre testing for å kvalifisere løsningene. Målet er å ha et ferdig produkt i midten av 2024.

– Testing og videre forsking og utvikling vil starte så snart den nødvendige kapitalen er på plass, sier Kleven.

11 000 nordmenn dør av kreft hvert år

I følge Folkehelseinstituttet blir flere enn 30 000 nordmenn diagnostisert med kreft hvert år og nærmere 11 000 dør av sykdommen. Det er mye forskning på behandlingsformer som kan bekjempe kreft og spesielt innen kreftstråling og presisjon.

– Det er et behov for mer presisjon i strålebehandling. Den strålingen som sykehusene bruker til å behandle kreft i dag er ikke presis. Sunt vev er alltid skadet ved stråling og det er et problem som vi angriper, sier Kleven.

Trenger mer finansiering

Hittil har Kongsberg Beam Technology fått finansiering fra Buskerud Fylkeskommune, Innovasjon Norge, Oslofjordfondet og Norges Forskningsråd. Men for å kunne fortsette utviklingen av teknologien sin, trenger selskapet mer penger.

Kleven har estimert at Kongsberg Beam Technology trenger 93 millioner kroner for test, utvikling og kvalifisering av løsningene sine.