Kongsberghjelp til tech-startups i Trondheim
Kongsberg Innovasjon skal for første gang arrangere akselerator-suksessen KonsbergHOW i Trondheim. KongsbergHOW er et akseleratorprogram der teknologibaserte startups møter industriledere og mentorer for å dele erfaringer og diskutere vanskelige strategiske beslutninger. For første gang skaleres programmet opp og vil i år kjøres både i Trondheim og på Kongsberg.
Programmet i Trondheim har oppstart 7. oktober og det vil være 7 samlinger fordelt over 3 måneder. NTNU Technology Transfer, SINTEF TTO og Tequity Cluster er med som partnere i tillegg til Kongsberg Innovasjon sine eiere som består av blant annet Kongsberg Gruppen, TechnipFMC og Semcon. På Kongsberg vil programmet starte i løpet av desember.
Teknologibaserte oppstartsselskaper med globalt vekstpotensial må søke om deltakelse innen 21. september 2021. Vi evaluerer søknader fortløpende.
En arena for de viktige strategiske diskusjonene
Det er få andre steder enn Kongsberg man besitter så bred erfaring i det å bygge ny internasjonal industri. Gjennom KongsbergHOW får deltakerne sparringspartnere, industrimentorer og unik kunnskap som skal bidra til økt selskapsverdi.
– Å lykkes med innovasjon er svært krevende. Oppstartsselskaper står ovenfor en rekke dilemmaer og må ta mange vanskelige valg uten å ha full oversikt, sier Ottar Sundheim som er forretningsutvikler hos Kongsberg Innovasjon og programansvarlig for KongsbergHOW.
– Det å ha med seg industriledere som har lykkes med å bygge store internasjonale industrisuksesser og har kjent de strategiske dilemmaene på kroppen er helt essensielt. Gjennom KongsbergHOW vil de gi oppstartsselskapene innspill med basis i egne erfaringer, legger Sundheim til.
Dette sier noen av alumni-bedriftene
Hittil har nærmere 30 teknologibaserte vekstbedrifter deltatt i programmet. En av dem er Blue Lice som utvikler teknologi som skal fjerne lakselus før den setter seg på laksen.
– Den hjelpen vi har fått gjennom KongsbergHOW har vært en uvurderlig nytte for oss, både med tanke på det å utvikle selskapet og når det kommer til å sikre at vi tar de rette valgene for å vokse videre med vår teknologi, sier Karoline Sjødal Olsen, administrerende direktør i Blue Lice.
Blue Lice var en av åtte tech-startups som deltok i KongsbergHOW i 2020. I etterkant av programmet har selskapet inngått et videre samarbeid med Kongsberg Innovasjon hvor de får bistand innen forretningsutvikling.
En annen bedrift som tidligere har deltatt er Wheel.me, en oppstartsbedrift som utvikler autonome hjul for enklere transport av varer, vegger og objekter.
– Gjennom KongsbergHOW har wheel.me fått verdifull innsikt fra erfarne industriledere med internasjonal industrikompetanse. Vår deltakelse førte også til at vi fikk med oss Walter Qvam som styreleder, tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen. Qvam var med som mentor i programmet, sier Atle Timenes, CEO i Wheel.me.
Wheel.me har som mål å bli verdensledende på innendørs mobilitet. Tidligere i år hentet selskapet 75 millioner kroner fra flere norske investorer som gjorde at selskapet prises til 325 millioner kroner.
I 2018 deltok Kongsberg Ferrotech i KongsbergHOW. Selskapet utvikler undervanns-roboter for inspeksjon, vedlikehold og reparasjon av undervannsinstallasjoner.
– Kongsberg Innovasjon er en viktig innovasjonspartner for oss og har vært essensiell i arbeidet med å bygge vår bedrift. Vår deltakelse i KongsbergHOW ga oss ny kunnskap, strategiske innspill og en viktig arena for sparring med både mentorer, industriledere og andre teknologibaserte tidligfaseselskap, sier Christopher Carlsen, CEO i Kongsberg Ferrotech.
Det Kongsbergbaserte selskapet er i dag inne i en kommersialiseringsfase og vil allerede i år tilby komposittreparasjoner til markedet i Sørøst-Asia.
I 2019 deltok Wavefoil, et Trondheimsbasert selskap, som utvikler inntrekkbare baugfoiler som gir reduserte bevegelser og mer behagelige opplevelser til sjøs.
– KongsbergHOW var en flott erfaring, med inspirerende presentasjoner fra eksterne foredragsholdere og givende diskusjoner med industriledere og andre deltakere. Dette programmet kan jeg anbefale på det varmeste, sier Eirik Bøckmann, CEO i Wavefoil.
Wavefoil sine baugfoiler blir i dag installert på ulike båter og skip, blant annet ambulansebåten «Thea Jensen». Baugfoilene (undervannsvinger) demper stampebevegelsene og gir ekstra fremdrift i bølger. Foilene sparer typisk 5-15% drivstoff og gjør det mer behagelig å være om bord. Fordelene med baugfoiler har vært kjent lenge, men Wavefoil er det første selskapet som har utviklet en kommersiell og patentsøkt løsning der foilene kan trekkes inn i skipet, noe som er avgjørende for at slike foiler kan tas i bruk.
Mentorer og industriledere
Deltakerne i KongsbergHOW får unik mentoring fra industriledere som har lang erfaring i det å bygge store internasjonale industrisuksesser. Hver runde av programmet har med fire industriledere.
Mentorer og industriledere som benyttes av KongsbergHOW:
- Jan Erik Korssjøen, tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen
- Kjerstin Kleyne Braaten, senior VP (delivery & quality) i Kongsberg Gruppen
- Hans-Peter Havdal, direktør i Semcon Norge
- Walter Qvam, tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen
- Maria Fernanda Souto, head of strategy i Kongsberg Gruppen
- Tore Halvorsen, tidligere senior VP i TechnipFMC
- John A. Johansen, tidligere direktør for teknologi og innovasjon i Precision Subsea
- Per Ingvar Olsen, professor (strategi og entreprenørskap) Handelshøyskolen BI
KongsbergHOW benytter ulike foredragsholdere i løpet av samlingene, blant annet fra BDO Norge og advokatfirmaet SANDS. Deltakerne i KongsbergHOW får også mulighet til å delta på CFO Startup Academy.
Vil du vite mer?
Ottar Sundheim, programansvarlig for KongsbergHOW
E-post: ottar.sundheim@k-i.no
Mobil: +47 924 12 424