Kongsberg Klyngen AS tildeles 52 millioner kroner
Kongsberg Klyngen AS vant frem i den knivskarpe konkurransen gjennom Grønn plattform.
Midlene skal benyttes til å utvikle ny nasjonal batteriverdikjede for internasjonale markeder.
Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva lyste tidligere i år ut 1,1 milliard kroner til Grønn plattform. Grønn plattform er regjeringens satsning som gir norske bedrifter og forskningsinstitutter midler til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling.
Av totalt 44 søknader fra bedrifter og forskningsinstitutter fra hele landet, vant Kongsberg Klyngens søknad «Norwegian Battery Packing Network», utviklet sammen med ZEM, Nordic Batteries og sentrale konsortiepartnere, den knivskarpe konkurransen. Prosjektet skal utvikle ny nasjonal batteriverdikjede for internasjonale markeder. Partnerne i prosjektet bidrar med egeninnsats omtrent på samme nivå som bevilgningen, slik at vi skal gjennomføre et prosjekt i størrelsesorden 100 millioner kroner.
Hovedprosjektets mål er å sikre at Norge tar en posisjon i den globale batteriverdikjeden, og sikre en høyere omstillingstakt i det grønne skiftet for Norge.
Lars Lyshaug som er prosjektleder, er svært fornøyd med tildelingen.
At vi leverte en prosjektsøknad som kom gjennom nåløyet i denne harde konkurransen, er vi svært stolte av, forteller han.
Både industripartnere og akademia har vært påkoblet og bidratt til at vi har fått denne tildelingen. Vi har allerede etablert et godt og tett samarbeid. En stabil og god grunnmur som vi kan utvikle videre og sammen bidra til økt innovasjonstakt, skape ny teknologi og raskere omstilling i det grønne skiftet, sier Lyshaug.
Industrivekst og flere arbeidsplasser
Det er avgjørende å bygge kompetanse nå, vi står midt i et digitalt skifte samtidig som verden er avhengig av grønn omstilling og grønn vekst. Aldri før har viktigheten av å bygge ny kompetanse vært større. Konsortiet er nasjonalt dekkende, med partnere fra Trøndelag via Vestlandet til Raufoss, Høvik, Kjeller og Kongsberg, og jobber tett sammen om strategiske muligheter, behov og ressurser.
– Dette samarbeidet hjelper oss å løfte blikket og se det store bildet både nasjonalt og globalt, sier, Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon. Han forteller at vi må utvikle kompetanse i dag i takt med den digitale omstillingen slik at vi kan fortsette å utvikle og skape fremtidens arbeidsplasser i Norge.
Næringsministeren er svært begeistret, og har høye forventninger til prosjektet.
Jeg håper Kongsberg Klyngen drar nytte av disse millionene. Regjeringen har gjennom Grønn Plattform sørget for enorme summer som skal bidra til innovasjon, omstilling og nye grønne arbeidsplasser. Det er næringslivet som leder oss gjennom det grønne skiftet, derfor gleder jeg meg til å følge med på hvordan dette prosjektet utvikler seg videre, sier næringsminister Iselin Nybø (V)
Batterisatsning
Hovedprosjektet skal posisjonere norsk teknologiindustri i den globale verdikjeden for batterier med hovedfokus på batteripakker for flere ulike sektorer. Gjennom samarbeid med ZEM og Nordic Batteries kan vi i første omgang satse på kravene til oppdrettsnæringen og markedet for hurtiggående katamaraner, og samarbeid med Freyr og Beyonder sørger for at hele batteriverdikjeden blir trukket inn i prosjektet
Samarbeidet med Manufacturing Technology Norwegian Catapult, Siemens Digital og Intek Engineering gjør at Kongsberg blir en del av et nasjonalt test- og kompetansesenter hvor norske aktører får muligheten til å teste og utvikle batteriteknologi basert på fulldigitalisert produktutvikling og produksjon.
Vi vil ta i bruk alle mulighetene som ligger tilgjengelig innenfor industriell digitalisering (industri 4.0 teknologi) for å gjøre det mulig for norske bedrifter å være konkurransedyktige internasjonalt, forklarer Jarle Gjøsæther, leder for Kongsberg Klyngen.
Prosjektet skal utvikle bærekraftige og rene batteriløsninger i Norge som er skreddersydd til komplekse systemer. Denne løsningen vil bidra til at Norge får økt tilgang til nye markeder, økt eksport og nye forretningsområder.
Lykkes vi med denne satsningen, vil det skape store verdier for Norge, avslutter Lyshaug.
Om prosjektet:
Prosjekteier: Kongsberg Klyngen AS
Initiativtakerne til prosjektet: Kongsberg Klyngen, ZEM og Nordic Batteries som vil lede hvert sitt delprosjekt.
Øvrige prosjektpartnere: Intek Engineering, Tronrud Engineering, Siemens Digital, Kongsberg Terotech, Brødrene Aa, Moen Marin, Freyr, Beyonder, Manufacturing Technology Norwegian Catapult, Semcon, Kongsberg Gruppen og TechnipFMC.
SINTEF, Institutt for Energiteknikk og Universitetet i Sørøst Norge er kompetanseleverandører i prosjektet
Om Grønn Plattform
I Revidert nasjonalbudsjett (RNB) 2020 foreslo regjeringen 1 milliard kroner fordelt i perioden 2020-2022 til grønn fornyelse av næringslivet gjennom en grønn plattform for forskning og innovasjon. Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva skal administrere ordningen og bevilge midlene til grønne prosjekter gjennom en ny, grønn plattform. Hensikten er å skape flere arbeidsplasser og en mer bærekraftig fremtid. Det er bevilget 333 mill. kroner til Grønn plattform i 2021. I RNB 2021 ble det i tillegg bevilget 125 mill. kroner til Grønn plattform i 2021, hvorav 25 mill. kroner til prosjekter innen sirkulær økonomi.
Om Kongsberg Klyngen
Kongsberg Klyngen er en industridrevet kompetanseklynge som består av en rekke klyngepartnere fra flere industrier. Klyngen har medlemmer over hele Norge, men har sitt utspring fra Kongsbergs høyteknologiske miljø. Kongsberg Innovasjon fasiliterer klyngens aktiviteter.