Kongsberg Beam Technology med ny CEO
Kongsberg Beam Technology, som Kongsberg Innovasjon har investert og engasjert seg i, har ansatt Kerstin Jakobsson som ny administrerende direktør. Jakobsson har over tretti års erfaring med kommersialisering av teknologi innen biovitenskap og har inngående kjennskap til det å bygge og utvikle helseteknologiselskaper.
– Kerstin har de beste forutsetninger for å bygge og utvikle Kongsberg Beam Technology for et nasjonalt og internasjonalt marked. Hun har lang og bred erfaring og et sterkt nettverk fra medtech bransjen. I tillegg har hun bidratt til å bygge flere suksessfulle medtech selskaper opp igjennom årene, sier Per Håvard Kleven, grunnlegger og eier i Kongsberg Beam Technology. Kleven har ledet selskapet frem til nå og jobber i dag i som Vice President Chief Technical Officer.
Kongsberg Beam Technology vil kombinere den mest avanserte strålebehandlingen med den mest avanserte teknologien og styringssystemene fra Kongsberg-industrien. Verktøy som kunstig intelligens, digitale tvillinger og maskinlæring blir en viktig del av det. Ved hjelp av presisjonsteknologi fra industrielle kontrollsystemer, utvikler selskapet et helt nytt system for protonbehandling av kreftsvulster. Systemet som de har kalt MAMA-K er en forkortelse for Multi-Array Multi-Axis Cancer Combat Machine. Målet er å gjøre protonbehandling mer treffsikker, noe som vil færre bivirkninger for kreftpasienter.
Erfaring fra suksessfulle medtech selskap
Jakobsson har vært en del av lederteamet i Medicon Village, en biovitenskapelig forskningspark i Lund i Sverige. De siste tre årene har hun vært administrerende direktør i Medicon Village og har bidratt til å utvikle forskningsparken til å bli en av Skandinavias ledende biovitenskaplige innovasjonsparker.
Jakobsson har også jobbet med mange forskjellige startups og børsnoterte selskaper gjennom årene. Hun har blant annet ledet Spectracure og Ortoma – to suksessfulle medtech startups som begge er notert på den svenske børsen.
– Jeg føler meg hjemme i oppstartsselskaper. Det å bygge og utvikle et selskap er veldig givende for meg, sier Jakobsson, som ser frem til å lede Kongsberg Beam Technology.
– Kongsberg Beam Technology er et interessant selskap fordi teknologien er svært avansert og ledelsen er ekstremt dyktige og erfarne. Det er et solid markedsbehov med stort potensial for vekst og det er en langsiktig visjon knyttet til bygging av to nye protonterapianlegg i Norge, fremhever hun.
Vil revolusjonere strålebehandling av kreft
I dag får halvparten av kreftpasienter strålebehandling, som har til hensikt å drepe kreftsvulsten. Dessverre er det store skadeeffekter av slik stråling. Strålebehandling skader nemlig det friske vevet som er i nærheten av kreftsvulsten. Dette gir avveininger rundt hvor mye skadet vev man kan tåle og hvor mye av svulsten man skal forsøke å ta under behandlingen. Ofte får man ikke tatt svulsten på grunn av risikoen med strålingen. Dette ønsker Kongsberg Beam Technology å gjøre noe med.
Kongsberg Beam Technology og deres MAMA-K system vil gjøre protonterapi enda mer personlig og presis.
– Med MAMA-K kan protonterapiens fulle potensial oppnås. Ved hjelp av kunstig intelligens og digitale tvillinger vil det være mulig å kontrollere protonstrålen i sanntid under behandlingen, selv når pasientene eller deres organer beveger seg, forteller Jakobsson.
Fremtidens protonbehandling
Protonbehandling er ansett som en av de nye kritiske behandlingsmetodene som bidrar til å bekjempe kreft, derfor bygger Norge to protonsentere. Disse er planlagt ferdigstilt i 2024 og ligger på Radiumhospitalet i Oslo og Haukeland Universitetssykehus i Bergen. Kongsberg Beam Technology har allerede en samarbeidsavtale med Radiumhospitalet, som er en del av Oslo Universitetssykehus (et omfattende kreftsenter), om å benytte deres fasiliteter for å teste MAMA-K systemet.
– Det unike med Kongsberg Beam Technology er det sterke samarbeidet med Kongsberg-industrien, Oslo Cancer Cluster, Oslo Universitetssykehus og universitetet. Spisskompetansen fra Kongsberg-industrien er grunnlaget for teknologien og Oslo Cancer Cluster har et omfattende nettverk innen onkologi. Dette har gjort det mulig å ta de patenterte ideene videre, sier Jakobsson.
Planen i 2021 er å ha klart sitt Proof of Concept. Hittil har selskapet hentet inn 23 millioner kroner fra Norges Forskningsråd og 17 millioner kroner i privat kapital.
Vil du vite mer?
Kontakt Kerstin Jakobsson på kerstin.jakobsson@kongsbergbeamtech.com