Kommersielt gjennombrudd for Kongsberg Ferrotech
Har gjennomført verdens første robotiserte kompositt reparasjon på produserende rørledning subsea
I 2014 var Kongsberg Innovasjon med på å etablere startupen, Kongsberg Ferrotech, og har siden den tid vært en aktiv eier i selskapet. Kongsberg Ferrotech har siden etableringen utviklet flere roboter for reparasjon av undervannsinstallasjoner. Nå har de oppnådd kommersielt gjennombrudd med roboten Nautilus.
På oppdrag for det Thailandske oljeselskapet, PTTEP, har Kongsberg Ferrotech gjennomført verdens første robotiserte kompositt reparasjon på en undersjøisk rørledning i produksjon. Reparasjonen ble utført med stor suksess og roboten er nå klar for nye oppdrag.
Nautilus opererte på 80 meters dyp under operasjonen i Thailand. Neste versjon av roboten vil bli designet til å klare 1000 meters dyp.
En stor milepæl
Nautilus er utviklet de siste fire årene i tett samarbeid med kunden. Roboten kan utføre inspeksjon, reparasjon og vedlikehold i ett enkelt dykk – uten behov for store supply skip, dykkere og fjernstyrte undervannsfarkoster.
– Dette er en fantastisk milepæl for oss og et stort steg på veien mot å omstille dagens undervannsintervensjoner. Nå har vi bevist at det er mulig å gjennomføre en fullt ut robotisert reparasjon fra A til Å med minimal produksjonsinterferens, minimal HMS-risiko og samtidig en betydelig reduksjon i CO2 utslipp, sier Christopher Carlsen, daglig leder i Kongsberg Ferrotech.
Robot med eget undervannshabitat
Nautilus er designet med et undervannshabitat utstyrt med ulike inspeksjons- og reparasjonsverktøyt som gjør det mulig å utføre både inspeksjon, reparasjon og vedlikehold i én enkelt mobilisering. Roboten har vært igjennom omfattende testing både i verkstedanlegg og på dypt vann.
Inne i habitatet fjerner roboten eksisterende korrosjon, gjør en detaljert oppmåling av skaden, forselger eventuelle lekkasjer, legger på en ny korrosjonsbeskyttelse og forsterker røret med karbonfiber.
Klare for nye marked
Den vellykkede reparasjonen i Thailand er et bevis på at teknologien fungerer. Fremover skal Kongsberg Ferrotech utvide teknologien til nye markeder. Både undersjøiske kraftkabler og flytende vindparker er blant markedene det ses på nå.
– Det har vært naturlig å starte med rør, men vi tror teknologien vi utvikler kan benyttes i mange andre sammenhenger. Vi utvikler mange varianter av robotteknologien som kan brukes langt utover olje og gass. Til nå har vi jobbet i Sørøst-Asia, men vi ser et potensial over hele verden, sier Torgeir Bræin, CCO og CTO i Kongsberg Ferrotech.
Nye samarbeid
Kongsberg Ferrotech har siden 2021 samarbeidet med Equinor, Sintef og Gassco om utvikling av 3D-printing som reparasjonsmetode under vann. Nylig ba Shell International om å bli med som partner i industriprosjektet.
– Vi er svært glade for å være en del av et spennende industripartnerskap. Da vi fikk øynene opp for dette prosjektet, innså vi at reparasjonsmetodene har mange bruksområder innenfor Shells globale virksomhet. Teknologien er av stor interesse for Shell og passer godt inn i vår portefølje av avansert teknologi for undervannsrobotikk og 3D-printing. Vi ser frem til et nært samarbeid med våre industripartnere, sier Angeline Goh, 3D Printing Technology Manager i Shell.
3D-printingsteknologien vil bli integrert i Kongsberg Ferrotechs inspeksjon, reparasjon og vedlikeholds roboter.
Kongsberg Innovasjon var med på å etablere Kongsberg Ferrotech i 2014 og har siden den tid vært en aktiv eier i selskapet. Som aktiv eier bidrar Kongsberg Innovasjon med tilgang på forretningsutvikling, teknologiekspertise fra industrinettverk, tidligfase finansiering, kommunikasjons- og markedstjenester.