Innovasjonsmillioner til Posicom

Norges havnæringer skal bli grønnere og mer bærekraftig når Posicom, SINTEF og sentrale industripartnere setter i gang med et nytt innovasjonsprosjekt.

Forskningsrådet bevilget i september 126 millioner kroner til 12 innovasjonsprosjekter i havnæringene. Snaue 12 millioner av disse går til Posicoms prosjekt LIACi (Lifecycle Inspection, Analysis and Condition information system).


En viktig anerkjennelse

– Dette er et svært godt prosjekt der hele verdikjeden innen maritim deltar. Vi ser på dette som en viktig anerkjennelse av den teknologien vi har utviklet hittil, sier Ragnvald Otterlei, administrerende direktør i Posicom. I tillegg til SINTEF deltar NTNU, DNVGL, VUVI, Island Offshore Management AS og Kongsberg Ferrotech i prosjektet.

SINTEF er med som forskningspartner og bidrar med sin ekspertise innen kunstig intelligens og representasjon av informasjon som datasystemer kan bruke til å løse komplekse oppgaver.

Posicom er en spennende bedrift. Ambisjonene deres om å bruke kunstig intelligens for å automatisere videorapportering innebærer svært interessante utfordringer for oss forskere, sier prosjektleder i SINTEF, Bjørn Marius von Zernichow. Han peker på LIACi som et godt eksempel på hvordan digitale teknologier kan bidra til effektivisering og grønn omstilling av havnæringene.

Posicom utvikler ny løsning til maritim sektor

Posicom er etablert med innovative løsninger til helsesektoren. For å finne flere muligheter for denne teknologien har selskapet siden tidlig i 2019 jobbet tett sammen med Kongsberg Innovasjon gjennom programmet Omstillingsmotoren.

– Posicom er både fremoverlente, åpne og positive, og ser hvilken verdi det har å samarbeide på tvers av bransjer, sier Torkil Bjørnson fra Kongsberg Innovasjon. Vi har hatt mange gode arbeidsmøter og sett flere muligheter for samhandling ved å knytte dem opp i vårt omfattende, industrielle nettverk, sier han.

– Ved hjelp av Kongsberg Innovasjon, har vi sett på hvilke nisjer og bedrifter som vil kunne ha stor nytte av vår løsning. Dette samarbeidet har blant annet ført til at flere dører og muligheter har åpnet seg, deriblant med selskapet Kongsberg Ferrotech, sier Otterlei.

– Vi har jobbet sammen som ett team hvor det har vært en åpen dialog hele veien. – Noe som er svært viktig for å få til rett kommunikasjon og for å kunne levere til forventningene, forteller Tina Edvardsen, kommunikasjonsrådgiver fra Kongsberg Innovasjon.

Dette samarbeidet har bidratt til at vi har kunnet utvikle vår løsning nå også for den maritime sektoren, og i disse dager er vi i ferd med kunne tilby løsningen som en tjeneste på Veracity. – En solid plattform fra DNVGL som gjør det mulig å vise frem vår løsning også utover Norge, sier Otterlei.

Samarbeid på tvers av verdikjeden

– Det er fantastisk å ta del i et slikt prosjekt der vi får benyttet prosjektdeltagernes teknologi og domenekunnskap på tvers. Den digitale plattformen til DNV GL, Veracity, er bygget for sikker tilgjengeliggjøring av industridata. Med dette prosjektet vil vi demonstrere Veracity sine kapabiliteter både som datadelingsplattform i forskningsøyemed og som en plattform for forretningsutvikling av resultater fra forskningen, sier Per Jahre-Nilsen, kommersiell leder i Veracity.

En av de andre partnerne, Kongsberg Ferrotech, jobber med fjernstyrt inspeksjon og vedlikehold av rør. Utnyttelse av kunstig intelligens og enkel sammenstilling av data fra forskjellige datakilder vil effektivisere Kongsberg Ferrotech´s operasjoner og gi økt verdiskaping for leverandører og kunder. Videre vil VUVI bidra i prosjektet med sin spesifikke kompetanse innen inspeksjon av skipsskrog ved bruk av ROV, og vil samle inn store mengder data i form av video som skal brukes av Posicom og SINTEF til å utvikle teknologien bak automatisert videorapportering.

Grønt hav og reduserte kostnader

Havnæringen går grønnere tider i møte, og dette prosjektet gir en dytt i riktig retning. Fjerninspeksjon ved hjelp av video har flere fordeler. Det kan for eksempel redusere behovet for reiser og tilhørende utslipp fra transport, og oppdage uønskede hendelser på et tidligere tidspunkt. – LIACi vil øke kvaliteten på inspeksjoner og redusere operasjonelle kostnader for kunder, utdyper Ragnvald Otterlei fra Posicom.

 

 

Fakta om prosjektet
Prosjekteier: Posicom AS
Forskningsaktører: NTNU og SINTEF
Deltagende industriaktører: DNV GL, VUVI, Kongsberg Ferrotech og Island Offshore Management
Beløp: 19,5 millioner kroner, hvorav støtten fra Forskningsrådet utgjør 11,8 millioner.

Relevante lenker:

Lenke til saken hos Forskningsrådet:
https://www.forskningsradet.no/om-forskningsradet/pressekontakt/pressemeldinger/?id=17892581&utm_campaign=24-09-2020&utm_medium=email&utm_source=apsis

Lenke til saken på sintef:
https://www.sintef.no/siste-nytt/innovasjonsmillioner-til-forskning-pa-kunstig-intelligens-i-norsk-havindustri/

Lenke til saken på Veracity:

https://www.veracity.com/article/innovation-funds-granted-research-on-artificial-intelligence-in-norwegian-ocean-industries/