Full gass i omstillingsmotoren

Allerede er cirka 50 bedrifter inne i den nasjonale omstillingsmotoren som Kongsberg Klyngen er en del av. Det betyr at en tredjedel av årets målsetting om å inngå avtale med 140 små og mellomstore bedrifter i løpet av 2018 er nådd.

Landingssiden omstillingsmotor.no er lansert, og det er på denne websiden interesserte bedrifter kan melde seg.

I begynnelsen av november 2017 ble det klart at Kongsberg Klyngen er en del av det nasjonale omstillingsprogrammet til Innovasjon Norge. Omstillingsmotoren skal bidra til å få fart på digitaliseringen og øke innovasjonsevnen til små og mellomstore bedrifter. I tillegg til Kongsberg Klyngen, er DIGITALNORWAY – Toppindustrisenteret, NCE iKuben og NCE Smart Energy Markets de fire partnerne i omstillingsmotoren.

I tillegg til denne digitale omstillingsmotoren, er det også en motor knyttet til avansert produksjon (manufacturing). Denne delen av omstillingsprogrammet kjøres av SINTEF Raufoss Manufacturing, på vegne av NCE Raufoss – og har målsetting om å knytte til seg 80 bedrifter i 2018.

Tydelige tiltak

Deltakerne i omstillingsmotoren skal jobbe med tre tydelige tiltak for å øke konkurransekraften i bedriftene:

  • Innsikt i digitale trender og nye teknologier.
  • Tilgang på kompetanse fra de fremste fagmiljøene i Norge.
  • Skreddersydd kompetanseløp tilpasset bedriftens behov gjennom praktiske eksempler.

Når man er ”tatt opp” i programmet får bedriftene også støtte til 1/3 av kostnadene i prosjektet.

Dette er en unik mulighet for å øke bedriftenes digitale kompetanse og utrede hvilke forretningsmuligheter som ligger der for den enkelte bedrift, sier Torkil Bjørnson i Kongsberg Klyngen.

Vil ha flere om bord

I øyeblikket er som nevnt cirka 50 bedrifter inne i programmet, deriblant en hel bransje innenfor reiseliv i Norge.

– Vi kjører på med markedsføringstiltak overfor små og mellomstore bedrifter for tiden. Dette gjøres ved hjelp av blant annet såkalte roadshow, men også gjennom lokale informasjonsmøter – gjerne i samarbeid med næringsforeninger rundt om, sier Torkil Bjørnson.

Han oppfordrer bedrifter til å melde sin interesse gjennom nettstedet omstillingsmotor.no

– Vi har et team bestående av folk fra Kongsberg, Halden, Molde og Oslo som møtes digitalt hver fredag. Teamet går gjennom alle som har søkt plass gjennom dette nettstedet for å avklare status på søkerne. Aktuelle søker-bedrifter blir deretter kontaktet raskt og effektivt, sier Bjørnson om rekrutteringsprosessen.

Det er også produsert en film som en del av markedsføringsarbeidet med den nasjonale omstillingsmotoren. Filmen kan du se øverst i denne saken!

FAKTA:

Dette er Innovasjon Norges omstillingsmotor

  • Omstillingsmotoren er en ny satsing i klyngeprogrammet som i løpet av 13 måneder skal gi bedrifter over hele landet tilgang til oppdatert kompetanse, metoder og verktøy på områder som innovasjonsevne, bærekraft og muliggjørende teknologier som blir viktig for norsk næringsliv de neste årene.
  • Satsingen ble lansert i november 2017.
  • Dette skal bidra til raskere fornyelse og omstilling av produkter, løsninger, tjenester, produksjons metoder og forretningsmodeller.
  • Omstillingsmotoren skal gi landets beste klynger mulighet til å videreutvikle spisskompetanse, teknologi og nettverk til internasjonalt ledende miljøer (utviklingsarena), mot at de deler kompetanse, teknologi og nettverk med små –  og mellomstore bedrifter som har vilje og evne til omstilling (kompetanseløft) utenfor egen klynge.
  • Innovasjon Norge har satt av 22 millioner kroner til satsingen.

Omstilling i næringslivet og bedriftsutvikling for etablert industri ble en del av Kongsberg Innovasjon sin virksomhet i 2016. Dette var tidligere NCE Systems Engineerings (NCE SE) oppgave. Siden 2006 har NCE SE hatt status som en del av en global kompetanseklynge, nå er virksomheten en integrert del av Kongsberg Innovasjon og kalles Kongsberg Klyngen.