Et gryende industrieventyr

Abalonyx AS har i 2014 etablert et pilotanlegg for produksjon av grafénoksid og vist at prosessen fungerer i stor skala

I løpet av 2015 er målsettingen å kunne skalere opp produksjonen til ett tonn per måned.

Svein-Olav Torø er daglig leder i Kongsberg Innovasjon. Han mener at produktet som fremstilles i en strengt bevoktet reaktor i Tofte kan være starten på et nytt norsk industrieventyr.

Gründer Rune Wendelbo står bak selskapet som har utviklet en produksjonsprosess for å fremstille grafénbaserte nanomaterialer. Stoffet er omtalt som ”fremtidens supermateriale”, og skal være et av de sterkeste og letteste man kjenner.

Så vidt Kongsberg Innovasjon vet, er Abalonyx det eneste selskapet i verden som snart kan produsere grafénoksid i stor skala.

Etter at Kongsberg Innovasjon kom inn på eiersiden, har man satt på ressurser fra FMC Technologies for å lykkes med industrialiseringen av prosjektet.

Produktet som fremstilles har en rekke bruksområder. Blant annet kan det brukes til å rense radioaktivt vann. Det vil trolig være høyaktuelt i Russland, men også i tilknytning til det ulykkesrammede japanske kjernekraftverket i Fukushima i Japan. Store mengder forurenset vann blir nå lagret i påvente av en effektiv rensemetode. Kanskje kan Abalonyx sitte på løsningen.

Abalonyx har allerede i 2014 solgt materialer fra sin pilotprosess. Målet med produksjon i større skala er å senke prisen, for å skape respons i markedet for en rekke ulike anvendelser.

Jeg mener dette selskapet kan danne grunnlag for en potensiell virksomhet med flere hundre millioner i omsetning, sier Svein-Olav Torø i Kongsberg Innovasjon.

Gjennom miljøteknologiordningen har Innovasjon Norge gått inn med 2,5 millioner kroner i prosjektet. I Europa er også interessen for grafén stor. Det er blant annet etablert et EU-program innenfor forskning på grafén. Programmet er tilført 1,4 millioner Euro i forskningsmidler. Hurum Kommune har også bidratt med penger for å hjelpe til med å skape nye arbeidsplasser i regionen.

Dette er et helt nytt materiale, og markedet er i sin spede begynnelse. Derfor er foreløpig usikkerheten stor. Men det er en svært spennende prosess som vi har stor tro på sier daglig leder Svein-Olav Torø.