Empati med systemteknologi

Formidling og konvertering av stordata kan være en av nøklene for å ta en ledende posisjon innen systemutvikling

Første fase av Human Systems Engineering Innovation Framework (H-SEIF) handlet om å utvikle teknologi med empati. Apple skjønte tidlig betydningen av følelsene til de som skulle bruke produktene deres. Nå vil forskere og industriaktører i forskningsprosjektet H-SEIF ta lærdom av Apple og forsøke å få til det samme i store, komplekse systemer.

H-SEIF 2 som er en videreutvikling av prosjektet H-SEIF «Technology with Empathy» – har som mål å utvikle et samarbeidsrammeverk som styrker effektivt systemutvikling, spesielt rettet mot å lage datastøttede tidlige beslutninger.

Komplekse systemer er vanskelig for folk å forstå og visualisere før de lages. Slike systemer har imidlertid rikelig med relaterte data fra flere kilder. Det kreves både samarbeid og kunnskapsdeling for å skape mer innsikt og forståelse. Sammen med forskere fra USN og ansatte i fra forskjellige teknologiselskaper, deltok Kongsberg Innovasjon nylig i en felles workshop på campus Kongsberg. Her ble tematikken -stordata diskutert og hvordan bruken av data kan gi oss konkurransefortrinn.

Mye av forskningen i prosjektet vil skje gjennom ekspertmiljøet til Systems Engineering ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) under ledelse av professor Kristin Falk.

– I dette prosjektet bruker vi bedriftene som laboratorium, og vi er gode på den problemnære forskningen. Vi har samarbeidet nært med Kongsberg-industrien gjennom mange år, og har blant annet hatt master- og ph.d.-prosjekter på oppdrag fra og i samarbeid med partnerbedriftene. Det har gitt oss en god forståelse for problemene de har – og ikke bare de fagspesifikke utfordringene, sier Falk.

Skape verdi for sluttbrukeren

Hans Peter Havdal leder innovasjonsselskapet Semcon i Norge. Han har satt av en hel dag til workshop på USN campus Kongsberg sammen med forskere og ansatte i ni norske selskaper. De er alle med i prosjektet H-SEIF 2 som har fått over 14 millioner kroner fra Forskningsrådet.

– Alle bedriftene som er med her ønsker å skape mer verdi for sluttbrukeren.  H-SEIF2 er et forsøk på å gjøre digitalisering og stordata mer anvendelig. Hvis Kongsberg fortsatt skal være blant de beste på innovasjon og nytenkning, må vi kunne bruke den nye informasjonen og de nye verktøyene. Dette prosjektet er med på å gjøre oss mer robuste, og det er helt avgjørende at akademia og industrien jobber så tett sammen, sier Havdal.

Professor Kristin Falk leder USNs arbeid i H-SEIF2 og samarbeider tett med prosjekteier Semcon, her med Hans Peter Havdal, General Manager Norway. (Foto: Jan-Henrik Kulberg/USN).

Stordata med klimafokus

Alle partnerne er avhengige av ledende måter å arbeide på, og sammen vil vi utvikle nye verktøy og metoder. Det er ikke minst viktig med tanke på de store utfordringene vi vil møte både lokalt og globalt.

Landskapet rundt oss vil bli forandret, selv om ikke vi forandrer oss. Pandemien har vist oss hvor sårbare de globale varekjedene er.  Klima- og naturkrisen vil stille større krav til oss, med økt fokus på regenerative prosesser på alle nivåer. Et av de viktigste spørsmålene vi stiller oss er derfor: hva slags fremtid ønsker vi – og hvordan vi kan bidra til at vi kommer dit?

Prosjektet vil utvide samarbeidsrammeverket og åpne opp muligheten for å kunne ta riktige beslutninger på et tidligere tidspunkt.  Ved å få tak i usagt informasjon og tilgjengeliggjøre denne til nyttig kunnskap tidlig i systemutviklingen – vil prosjektet oppdatere eksisterende rammeverk med det siste innen simuleringer, digitale tvillinger, dataanalyse og stordata-løsninger.

Les mer om prosjektet her