Barnefysioterapeutene i Kongsberg tar i bruk ny innovativ videoteknologi

Avdelingen rehabilitering i Kongsberg kommune deltar i et innovasjonsprosjekt hvor video og bilder skal benyttes aktivt i diagnostisering, oppfølging og samhandling.

Avdelingen rehabilitering i Kongsberg kommune deltar i et innovasjonsprosjekt hvor video og bilder skal benyttes aktivt i diagnostisering, oppfølging og samhandling. Forskningsrådet har innvilget støtte på sju millioner kroner til videreutvikling av prosjektet som eies av Modum kommune.

Fysioterapitjenesten for barn og unge i Kongsberg deltar i prosjektet og får utstyr til utvikling av sine tjenester. I dette arbeidet tar de i bruk videoløsningen Seekuence Medical fra selskapet Posicom AS. Løsningen som ble installert sist uke, brukes allerede i pasientbehandlingen på flere sykehus i landet, deriblant sykehuset i Kongsberg; Vestre Viken.

Hvilken verdi vil bruk av video kunne tilføre fysioterapitjenesten for barn og unge?

På dette spørsmålet svarer barnefysioterapeut, Kari Anne Trillhus, at det nå vil være mulig å diskutere fag på en helt annen måte enn det de tidligere har kunnet gjøre.

– Ved bruk av video kan vi vise utvikling over tid og vi vil i større grad kunne konkretisere ressurser og utfordringer. Vi vil kunne gå inn på spesifikke situasjoner sammen med foresatte og samarbeidspartnere, og være helt sikre på at vi diskuterer ut ifra det samme bilde av barna, forklarer Trillhus

Det kan være utfordrende for behandlere å skrive ned alt de ser. En ønsket analyse kan være å se hvordan motorikken ved gange eller løp fungerer hos barn. Ved hjelp av videoteknologi, er det nå mulig å følge barna med kamera under hele konsultasjonen også når de springer ute og er i aktivitet. Behandleren kan enkelt legge inn bokmerker «tagger» i videoen slik at man raskt kan gå tilbake og lytte, analysere, vise, se en gang til, og kjøre ut rapporter.

Foto: Modum Kommune

– Vi er utrolig takknemlig for tillitten vi har fått og at kommunene velger å benytte vår videoløsning til innovasjons- prosjektet, forteller Einar Johansen, produkt-sjef hos Posicom. Gjennom samhandling og god dialog ønsker vi at vår løsning kan bidra til å utvikle en god arbeidsmetodikk, sier han.

Posicom som opprinnelig ble etablert i Kongsberg, har jobbet tett sammen med Kongsberg Innovasjon i en lengre periode. De har nylig blitt en del av deres Industriinkubator.

– Posicom er et spennende fremoverlent selskap, og det er veldig motiverende å få lov til å være med på deres utvikling og følge deres reise videre, sier Tina Edvardsen fra Kongsberg Innovasjon.

​Sju millioner til innovasjonsprosjekt

Etter et vellykket forprosjekt, har Modum kommune i samarbeid med SINTEF Digital, Posicom og flere andre prosjektpartnere, fått sju millioner kroner av Norsk Forskningsråd til å gjennomføre et tre år langt innovasjonsprosjekt hvor video og bilder skal benyttes aktivt i diagnostisering, oppfølging og samhandling.

Kongsberg kommune er en av tre kommuner som er med

SINTEF Digital starter opp prosjektene i kommunene Kongsberg, Modum og Krødsherad. Posicom AS er med som partner og leverandør av videoløsningen. OsloMet er samarbeidspartner på forsknings-siden. I tillegg deltar Sunnaas og Drammen sykehus, samt to privatpraktiserende fysioterapeuter.

Trillhus forteller at videoløsningen kanskje vil tvinge frem en annen arbeidsmåte og økt standardisering av måten barnefysioterapeuter i Kongsberg jobber på i dag.

-Vi er glade for at Kongsberg kommune har fått mulighet til å bli med i prosjektet og at det er blitt tatt initiativ til et prosjekt som omhandler innovasjon av teknologi i kommunehelsetjenesten, sier hun. Vi ser frem til å teste ut løsningen videre og muligheten til å effektivisere og forenkle vår jobb hverdag, forteller Trillhus engasjert.

Publiser artikkel i Laagendalsposten sin papirutgave – Torsdag 10. desember 2020