AI, digitale tvillinger og maskinlæring for en mer treffsikker strålebehandling

Fremtidens behandling. Foto: Dreamtime

Vår porteføljebedrift, Kongsberg Beam Technology, møter Jan Moberg og Odd Richard Valmot fra Teknisk Sett – en podcast levert av Teknisk Ukeblad. Teknisk Sett har tatt turen til Kongsberg Innovasjon for å bli bedre kjent med medtech startupen som utvikler ny og treffsikker strålebehandling for å bekjempe kreft.

«Det handler om å drepe da, drepe de virkelige skurkene…» innleder Jan Moberg, før de introduserer Kerstin Jacobsson som er daglig leder i medtech selskapet og dykker dypere inn i kjernen av Kongsberg Beam Technology sin teknologi.

Lytt til podcastenKombinerer avansert strålebehandling med Kongsberg-teknologi

Kongsberg Beam Technology er i ferd med å ta teknologi fra Kongsbergindustrien over i medisinen. Sammen med Radiumhospitalet og Oslo Cancer Cluster utvikler de en bedre måte å styre stålingen som brukes i kreftterapi på. Stråling brukes på 50 prosent av alle pasienter som må gjennomgå kreftbehandling. Og siden rundt en tredjedel av oss dør av kreft, vil mange dessverre bli kjent med strålemaskiner. 

Jo mindre skade på det friske vevet, jo bedre er det for de som skal leve videre. For å finne den riktige grensen for kreftsvulsten kombinerer selskapet den mest avanserte strålebehandlingen med den mest avanserte teknologien og styringssystemene fra Kongsbergindustrien. Verktøy som kunstig intelligens, digitale tvillinger og maskinlæring blir en viktig del av det. Ved hjelp av presisjonsteknologi fra industrielle kontrollsystemer, utvikler selskapet et helt nytt system som skal gi en mer treffsikker strålebehandling.

Henter penger og styrker patent porteføljen

Kongsberg Beam Technology har det siste halvåret hentet 40 millioner kroner og sikret seg flere patenter. Nå nærmer de seg utprøving av neste generasjons strålebehandling.

Vi er svært glade for utviklingen og at vi får interesse fra både nåværende og nye investorer. Med vårt erfarne team og partnere er Kongsberg Beam Technology på vei mot å forbedre dagens strålebehandling, og dermed forbedre pasientenes velvære ved å redusere skadene på friskt vev under strålebehandlingen

Kerstin Jacobsson, CEO i Kongsberg Beam Technology

Kongsberg Innovasjon, Oslo Cancer Cluster og VIS er inne på eiersiden i Kongsberg Beam Technology. Semcon er med som utviklingspartner.

Les mer om Kongsberg Beam Technology her