Kom til Kongsberg og test din 5G-idé

I november ble det klart at Kongsberg blir landets første testarena for 5G-teknologi. Nå inviterer Kongsberg Innovasjon bedrifter til byen for å teste sine produkter og idéer i 2018.

Det var under næringslivskonferansen Technology Summit Kongsberg at nyheten ble sluppet. Fra scenen signerte Kongsberg Innovasjon, Kongsberg kommune og Applied Autonomy avtalen med Telenor som dokumenterer pilotarenaen for Telenors satsing på 5G-teknologi.

Daglig leder Svein-Olav Torø i Kongsberg Innovasjon gleder seg enormt til å se hva som kommer ut av prosjektet, og han har klare ambisjoner:

– Jeg håper at mange nye bedrifter kommer hit for å teste sine idéer og produkter opp mot 5G-teknologien. Vi inviterer både små og mellomstore bedrifter hit. Det er bare å ta kontakt med Kongsberg Innovasjon slik at vi kan gjøre avtaler med virksomheter, sier Torø.

Annet halvår 2018 vil 5G-nettet være operativt i Kongsberg. Det blir plassert fysiske sendere rundt om for å få nettet til å fungere optimalt.

Flere bruksområder

Piloten har allerede definert flere delprosjekter. 5G skal testes i forhold til autonome kjøretøy, og spesielt benyttes i testingen av førerløse busser som skal i trafikken i Kongsberg i 2018. Industrien skal også benytte 5G-nettet til å teste teknologien opp mot industrielle prosjekter som for eksempel drone-teknologi.

I tillegg vil nettet være høyaktuelt for testing fra offentlige myndigheter og ikke minst i forhold til studentene ved høyskolen.

Folk flest vil ikke få særlig utbytte av 5G-nettet i starten, men Svein-Olav Torø mener bestemt at 5G vil bli alternativet til bredbånd og fiber hos bedrifter og ordinære husstander på sikt.

Kapasitet og stabilitet

5G er teknologisk overlegent det 4G-nettet vi kjenner i dag. Dataoverføringskapasiteten er 100 ganger større, men det er likevel ikke bare kapasiteten som utgjør de store forskjellene.

– Dagens 4G sendes på én kanal. Det betyr at stabilitet og hastighet avhenger av antallet brukere som til enhver tid er koblet til. Med 5G blir dette annerledes. 5G kan dedikere unike kanaler til ulike bruksområder. Ordinær bruk gjennom mobiltelefoni kan gå på én kanal, mens kritiske systemer innenfor for eksempel helsetjenester, autonomi eller nødnett kan ha operere i egne kanaler. Dette vil føre til maksimal stabilitet i datakommunikasjonen, være veldig trygt og ha ekstrem liten forsinkelse, forklarer Svein-Olav Torø i Kongsberg Innovasjon.

Tenk om….

Torø er full av entusiasme når han snakker om fremtidsmuligheten som ligger i 5G-teknologien, og er ikke mindre entusiastisk over at Kongsberg er først ute.

– Dette vil få stor betydning for samfunnsutviklingen i tiden som kommer. Vi vet ikke helt når dette systemet blir rullet ut kommersielt, men mange tror at 2020 vil være et år hvor vi vil kunne ta i bruk devices med 5G-teknologi. Først skal utstyret utvikles, og tenk om plutselig Apple eller Samsung tar turen til Kongsberg for å teste fremtidens mobiltelefoner, ler Svein-Olav Torø.