Kongsberg-selskaper satser på AR-briller

Jobber sammen for å utforske forretningsmulighetene som AR-teknologien gir

På en lukket workshop hos Semcon Devotek er flere Kongsberg-selskaper samlet, de er alle klyngemedlemmer i Kongsberg Klyngen, og deltar i et fellesprosjekt med fokus på AR, augmented reality, og forretningsmulighetene det gir. Fellesprosjektet ledes av Kongsberg Innovasjon og kompetansemegleren i Buskerud Fylkeskommune (BFK).

– Vi må starte nå for å skape et fundament og en forståelse av bruksområder slik at vi er klare når teknologien blir mer moden og klar for industrien. Om vi bygger kunnskap nå, henger vi ikke etter når dette kan tas i bruk i ytterligere grad, forteller Svein-Aage Opsal, som deltar fra TechnipFMC.

Spennende teknologi med mange bruksområder

Augmented reality, eller utvidet virkelighet som det kalles på norsk, er en teknologi som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data, for eksempel ved bruk av grafikk og lyd. Du får altså et ekstra lag med datasimulert tilleggsinformasjon.

– I fellesprosjektet her på Kongsberg jobber vi med å kartlegge forretningsmulighetene som teknologien gir. Målet er å komme opp med ulike bruksområder som kan presenteres for ledelsen i de ulike selskapene som deltar i prosjektet, forteller Per Olve Tobiassen, kompetansemegler i BFK, som leder prosjektet i samarbeid med Kongsberg Innovasjon.

– Erfaringen som kommer fra prosjektet vil også deles videre til andre bedrifter både små og mellomstore, sier Tobiassen.

Videre forteller han at AR-teknologien kan benyttes innen blant annet salg og markedsføring, produksjon og fremstilling av produkter samt service og opplæring.

– Mulighetene er mange og teknologien er i stadig utvikling. Næringslivet her på Kongsberg har stor interesse og ser viktigheten av å starte tidlig, legger Tobiassen til.

 Disse klyngemedlemmene deltar i fellesprosjektet:

En digital tvilling som gir deg ekspertise

Et av bruksområdene som er spesielt interessant akkurat nå er det å benytte teknologien i produksjonsarbeid og opplæring. Bildet under viser hvordan man ved hjelp av AR-teknologi kan bytte delene på en bil ved hjelp av instruksjoner i form av grafikk, tekst og lyd som brillene gir.

Foto: John Mulholland fra Høgskolen i Sørøst-Norge tester ut hvordan han kan bytte delene på en bil ved hjelp av instruksjoner fra AR-brillene. Brillene gir han datasimulert tilleggsinformasjon som gjør dette mulig.

 

Kunnskap pakkes inn i brillene

Fordelene er mange med AR-teknologien fordi man kan utnytte tilgjengelig data og pakke disse inn i brillene. I en opplæringssammenheng kan man både spare penger og arbeide mer effektivt. Bedrifter som opererer i mange land kan kjøre opplæring hvor som helst og kan gi de ansatte den opplæringen de trenger der de er.

– Kunnskap pakkes inn i brillene, det effektiviserer hele måten vi jobber på. Vi venter derfor ikke på teknologien, men legger til rette for å ta den imot, sier Tobiassen.

Kongsberg Klyngen ser for seg å søke midler til forskning og utvikling på AR-feltet. Forutsetningene er i stor grad på plass i og med at dette nå er forankret hos bedriftene og i klyngen som sådan. Tiden vil dermed vise hva som kommer ut av prosjektet på sikt.