Kongsberg får Norges første 5G-pilot

(Kongsberg, 9. november 2017) I dag ble det klart at Kongsberg blir den første byen hvor Telenor skal pilotere 5G-teknologi. Selvkjørende busser, droner, nødkommunikasjon og eHelse er noen av bruksområdene som kan bli aktuelt å teste.

– 5G-teknologien vil fundamentalt kunne endre flere samfunnskritiske operasjoner som trafikkavvikling, helsetjenester og viktige kommunikasjonstjenester som nødkommunikasjon. Vi er derfor svært glade for å annonsere dette samarbeidet med det spennende innovasjonsmiljøet i Kongsberg, sier Ove Fredheim, leder for Telenors bedriftsdivisjon.

Intensjonsavtalen ble i dag signert på Kongsberg Technology Summit med alle samarbeidspartnerne til stede. Deltakerne i piloten er i første omgang Telenor, Kongsberg Kommune, Applied Autonomy og Kongsberg Innovasjon. Flere aktører vil ha mulighet for å koble seg på etter hvert.

– På Kongsberg vil vi teste ut helt konkrete operasjoner og teknologier som skal styres via 5G-nettet. Testeksemplene vi planlegger i første omgang er en selvkjørende buss som får et dedikert 5G-nett fra togstasjonen til industriparken, sier Fredheim.

Ifølge uavhengige tester, har Telenor et av verdens beste 4G-nett, og Telenor skal være ledende også på 5G. Telenors 4G-nett videreutvikles samtidig som selskapet innfører 5G fra 2020. 4G-nettet vil ha en viktig rolle sammen med 5G i mange år framover.

F.v. Daglig leder i Kongsberg Innovasjon Svein-Olav Torø, leder for Telenors bedriftsdivisjon Ove Fredheim, rådmann i Kongsberg kommune Wenche Grinderud og daglig leder i Applied Autonomy Olav Madland.

– 5G er et viktig element for effektivt å kunne ta i bruk nye teknologier som selvkjørende kjøretøy, kommersielle droner, virtuell virkelighet og intelligente transportsystemer, forteller Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

– Det at vi nå kan teste 5G samtidig som vi tester våre nye teknologier, er helt avgjørende for å lykkes med våre prosjekter, sier Torø om det nye samarbeidet med Telenor.

Telenor starter nå planleggingen av utplassering av 5G-basestasjoner i området rundt industriparken i Kongsberg og hvilke bruksområder som skal testes ut sammen med samarbeidspartnerne på Kongsberg.

– Kongsberg er langt fremme med innovasjonsarbeid knytta til teknologi, derfor er det naturlig at dette skjer akkurat her. Vi er selvfølgelig svært glade for at Telenor velger å legge dette til Kongsberg, sier Kari Anne Sand, ordfører i Kongsberg kommune.

I 5G innføres det som kalles «skivedelte» nett. Det betyr at det er mulig å tilby flere logiske nett tilpasset ulike brukergruppers behov for båndbredde, pålitelighet og systemforsinkelse over samme fysiske nett. 5G-teknolgien gir stor fleksibilitet i tjenestetilbudet og kan tilrettelegges for svært ulike kundebehov over én felles infrastruktur.

-5G gir oss helt nye muligheter for å utvikle og drifte tjenester og kontrollfunksjoner for selvkjørende kjøretøy sier, sier Olav Madland i Applied Autonomy.

– Tidlig tilgang til 5G gir oss som industriellaktør unike muligheter på verdensbasis i å vise frem spennende tjenester. Selvkjørende kjøretøy er på en måte store mobiltelefoner på hjul som kan utnyttes og ivaretas bedre, sikrere og mer effektivt med et kraftigere mobilnett, legger Madland til.

– 5G representerer et paradigmeskifte. For oss er det svært viktig å samarbeide tett med offentlige og private aktører slik at vi sammen kan bidra til best mulig bruk av 5G-nettet for å realisere samfunnskritiske oppgaver. Nettet vil bygges ut steg for steg, i tett samarbeid med aktørene som skal bruke det. Vi håper å lære hvordan det best kan gjøres i Kongsberg, sier Fredheim.

Partene har intensjon om å gjennomføre samarbeidet i henhold til følgende plan:

Steg 1 – 2H 2017:                           Beskrive og bli enige om aktuelle pilotprosjekter/bruksområder

Steg 2 – 1H 2018:                           Planlegge avtalte pilotprosjekter

Steg 3 – 2H 2018 – 2019:               Gjennomføre pilotprosjekter

Steg 4 – 2H2019:                            Oppsummere læringen fra pilotprosjektene

 

Noen aktuelle bruksområder for 5G er:

  • Autonome kjøretøy
  • Droner
  • AR/VR
  • Nødkommunikasjon
  • eHelse
  • Bredbåndstjenester til private og bedrifter