Kongsberg blir sentral i digitaliseringsinnovasjon
Kongsberg Klyngen (NCE SE) blir sentral i den nasjonale omstillingsmotoren som skal bidra til økt digitalisering av norsk næringsliv. Arbeidet med omstillingen starter umiddelbart.
1 november ble det avgjort hvilke miljøer som får status som nasjonale omstillingsmotorer. Dette er Innovasjon Norges nye satsing i klyngeprogrammet de kommende 13 månedene.
Kongsberg Innovasjons sin klyngeaktivitet, Kongsberg Klyngen (NCE SE), inngår i en gruppering sammen med DIGITALNORWAY – Toppindustrisenteret, NCE iKuben og NCE Smart Energy Markets. Grupperingen får status som omstillingsmotorer som del av programmet som skal sette fart på digitaliseringen og øke innovasjonsevnen i mer enn 200 små og mellomstore bedrifter (SMB-er) over hele landet.
Pressemeldingen som kom rett etter offentliggjøringen, kan du lese her.
Kobling av kompetanse
Torkil Bjørnson er leder for klyngeprosjekter i Kongsberg Innovasjon. Han har svært lang erfaring fra klyngesamarbeid, og har vært en sentral pådriver for å sørge for at Kongsberg får en posisjon i statusen som omstillingsmotor. Dette arbeidet har pågått for fullt siden næringsminister Monica Mæland lanserte omstillingsmotor-begrepet før stortingsvalget i 2015.
På spørsmål om hva omstillingsmotor-statusen betyr for Kongsberg, svarer Bjørnson:
Dette betyr at vi får koblet topp digital kompetanse fra Toppindustrisenteret med topp industrikompetanse fra Kongsberg-miljøet.
– I tillegg forventer jeg at det vil komme kompetansehevingsoppdrag for Høgskolen i Sørøst-Norge inn i dette, gjennom skolens industriakademi, sier han.
Avgjørende å lykkes
– Norge har 194.000 små og mellomstore bedrifter. Disse er en sentral del av norsk økonomi, og viktige som leverandører til de større selskapene. Lykkes vi ikke med å sette fart på digitaliseringen av disse, står hele det norske omstillingsprosjektet i fare, sier administrerende direktør Tor Olav Mørseth i DIGITALNORWAY – Toppindustrisenteret.
Ordningen betyr at SMB-er som kvalifiserer til å få bistand vil få tilskudd til å benytte seg av grupperingens tjenester. Deler av støtten vil også gå til å utvikle kompetansen internt i grupperingen og til å velge ut hvilke SMB-er som skal få støtte.
– NCE iKuben, NCE Smart Energy Markets, Kongsberg Klyngen (NCE SE) og DIGITALNORWAY – Toppindustrisenteret har hver for seg unike spisskompetanser og er naturlig samarbeidspartnere i dette arbeidet, sier Mørseth.
Styrket konkurransekraft
Torkil Bjørnson i Kongsberg Klyngen (NCE SE) er tydelig på at det er den industrielle kompetansen Kongsberg-miljøet vil bidra tyngst med i denne fireparts-konstellasjonen.
– Det kommer til å skje både gjennom systemtekningen hos Semcon Devotek, gjennom høyskolen og fra de ulike bedriftene i Kongsberg-klyngen, sier Bjørnson.
Han forteller at arbeidet med omstillingsmotoren starter umiddelbart. Først handler det om å mobilisere en rekke SMB-er. Dernest gjennomføre en effektiv avklaringsprosess med den enkelte bedrift for å se hvilke det er som vil kunne delta videre i omstillingsarbeidet.
Hvordan vil bedriftene dra nytte av programmet til denne omstillingsmotoren?
– Bedriftene vil få tilgang til unik kompetanse fra disse fire miljøene. Det betyr å sette både digital og industriell kompetanse inn i en innovasjons-setting. Målsettingen er at motoren da skal bidra til å styrke bedriftenes konkurransekraft fremover, sier Torkil Bjørnson.
FAKTA:
Dette er Innovasjon Norges Omstillingsmotor
- Omstillingsmotoren er en ny satsing i klyngeprogrammet som i løpet av 13 måneder skal gi bedrifter over hele landet tilgang til oppdatert kompetanse, metoder og verktøy på områder som innovasjonsevne, bærekraft og muliggjørende teknologier viktig for norsk næringsliv de neste årene.
- Dette skal bidra til raskere fornyelse og omstilling av produkter, løsninger, tjenester, produksjons metoder og forretningsmodeller.
- Omstillingsmotoren skal gi landets beste klynger mulighet til å videreutvikle spisskompetanse, teknologi og nettverk til internasjonalt ledende miljøer (utviklingsarena), mot at de deler kompetanse, teknologi og nettverk med små – og mellomstore bedrifter som har vilje og evne til omstilling (kompetanseløft) utenfor egen klynge.
- Innovasjon Norge har satt av 22 millioner kroner til satsingen.
Omstilling i næringslivet og bedriftsutvikling for etablert industri ble en del av Kongsberg Innovasjon sin virksomhet i 2016. Dette var tidligere NCE Systems Engineerings (NCE SE) oppgave. Siden 2006 har NCE SE hatt status som en del av en global kompetanseklynge, nå er virksomheten en integrert del av Kongsberg Innovasjon og kalles Kongsberg Klyngen.