Industripilot Kongsberg: 10 millioner kroner til kompetanseheving

Med en pågående pandemi har næringslivet på Kongsberg måttet se på ulike løsninger og tiltak for å sikre eksisterende arbeidsplasser, utvikle ny kompetanse og bidra til å omstille norsk industri. Løsningen ble en felles satsning kalt «Industripilot Kongsberg» – et trepartssamarbeid som skal bidra til å øke kompetanse og pilotere avansert og muliggjørende digital teknologi. Kompetanse Norge vedtok nylig å støtte Industripiloten med 10 millioner kroner til ulike kompetansehevingstiltak.

– Industripilot Kongsberg handler om å sørge for konkurransekraft og langsiktig bærekraft for norsk industri. Gjennom ulike kompetansehevingstiltak og strategiske utviklingsprosjekter skal vi jobbe for å sikre omstilling til industri 4.0, sier Willy Holdahl, leder for Kongsberg Industrilederforum.

Kongsberg Innovasjon har jobbet aktivt med Industripiloten i en lengre periode og har hatt ansvar for å kartlegge hvilke utviklings- og omstillingsprosjekter industrien har behov for å jobbe videre med.

Industri 4.0 handler om digital omstilling hvor komplekse prosesser skal automatiseres i enda sterkere grad enn før.


Allerede i gang

Industripiloten er et samarbeid mellom en rekke aktører fra industri og næringsliv til kommune, universitet og fagskole. Allerede over nyttår vil 9 ulike kompetansekurs være tilgjengelige hos Universitetet i Sørøst-Norge, Fagskolen i Viken og hos opplæringssenteret K-Tech.

Kursene skal bidra til ny kunnskap og innsikt for ansatte i bedriftene på Kongsberg. De fleste av studiene vil kombinere digital undervisning med praktisk læring ute i bedriftene. Studentene skal jobbe med konkrete utviklingsprosjekter og omstillingsoppgaver som ellers ville blitt satt på vent. Se en oversikt over hvilke studietilbud som starter opp våren 2021 nederst i denne saken.

Parallelt med studietilbudene ser Kongsberg Innovasjon på hvilke større utviklingsprosjekter industripiloten vil ha fokus på i tiden fremover.

– Det er blitt gjennomført ulike workshops med industrien for å kartlegge behov. Både TechnipFMC, GKN Aerospace og Kongsberg Gruppen har spilt inn mange aktuelle prosjekter koblet til industri 4.0. Det ses nå på finansiering, organisering og strukturer for å sette i gang, sier Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

Behov for flere hundre millioner kroner

For å gjennomføre Industripiloten har det blitt jobbet opp mot politikere og virkemiddelapparatet for få på plass finansiering. Fremover trengs det flere hundre millioner kroner til å finansiere de større utviklingsprosjektene innen industri 4.0. Kommunestyret i Kongsberg vedtok nylig å bidra med 500 000 til Industripiloten. Det er et viktig signal til virkemiddelapparatet og andre mulige finansieringsinstitusjoner om at denne satsningen er forankret på øverste nivå i Kongsbergsamfunnet.

– I arbeidet med å få på plass finansiering til å støtte industrien i overgangen til industri 4.0 har tilbakemeldingene vært utelukkende positive, når vi nå går inn i 2021 håper vi tilbakemeldingene vil føre til mer enn bare ord, sier Willy Holdahl, leder for Kongsberg Industrilederforum.

Sammen om fremtiden

Formålet med Industripiloten er å holde flest mulig mennesker i jobb og bruke tiden på kompetanseheving og utviklingsprosjekter. I 2021 er de første studietilbudene på plass og det jobbes med å iverksette de større utviklingsprosjektene i innen industri 4.0. Det blir viktig å få fart på Industripilot Kongsberg i det kommende året for å videreutvikle industrien og ruste norsk næringsliv for fremtiden.

 

Oversikt over studietilbud

 

Tilbyder
Navn på tilbud
Antall plasser
Målgruppe

Universitetet i
Sørøst-Norge

Digital transformasjon – modul 1

25

Ledere og ingeniører som deltar i prosesser innen digitalisering i bedriften

Universitetet i
Sørøst-Norge

Digital transformasjon – modul 2 25

Ingeniører og ledere i industrien som ønsker å få en bedre forståelse for digitalisering og digital transformasjon

Universitetet i
Sørøst- Norge

Endringsledelse

30

Ledere på ulike nivå som har ansvar for større og mindre endringsprosesser i tilknytting til industri 4.0

Universitetet i
Sørøst- Norge

Additiv produksjon i verdikjedeperspektiv

30

Ledere, operatører og fagarbeidere på ulike nivå som bidrar i prosesser i tilknytting til additiv produksjon

Universitetet i
Sørøst- Norge

Software

90

Ingeniører med industriarbeidserfaring

Fagskolen i Viken

VR/AR i produksjonen med 3D modellering

30

Fagarbeidere, ingeniører og andre som kan anvende VR/AR-teknologi i forbedringsprosjekter

Fagskolen i Viken

Robust CNC programmering 30

Fagarbeidere, ingeniører og andre som arbeider med produksjon (planlegging og tilrettelegging)

Fagskolen i Viken

Forkurs for etter- og videreutdanning

60

Personer med teknisk bakgrunn som ikke har deltatt i en formell læringssituasjon på lenge

Fagskolen i Viken

Instruksjon og veiledning

30

Fagarbeidere, ingeniører og andre som har behov for å drive kunnskapsformidling i sitt arbeid

Vil du vite mer om studietilbudene?

For mer informasjon ta kontakt med Marte Gustavsen Ødegården, studiekoordinator ved Fagskolen i Viken: marteod@viken.no

© Kopirett 2025 Kongsberg Innovasjon - Personvern