-Det er bare et tidsspørsmål før dette blir alles virkelighet

AR står for augmented reality og har allerede blitt et viktig hjelpemiddel for enkelte av landets teknologibedrifter. TechnipFMC, Equinor og Helsevesenet er blant aktørene som allerede har tatt dette i bruk, forklarer Per Olve Tobiassen, prosjektleder for AR i Kongsberg Klyngen.

Teknologien er ikke det samme som VR-briller som mange kanskje kjenner til fra før. Med VR-briller kommer du inn i en helt ny digital verden, det gjør du ikke med AR-teknologien.

─ Med Augmented reality eller AR kan man projisere den digitale verden på toppen av den virkelige verden, enten gjennom AR-briller eller gjennom kameraet på mobiltelefonen. Teknologien er allerede i bruk ved blant annet TechnipFMC, Equinor samt flere av landets ledende bedrifter, forteller Tobiassen.

Se video fra digitalt AR-møte.

Testing av AR-møte. Deltakerne kommer sammen og kan dele innhold med hverandre. Man opptrer som en digital avatar av seg selv. Løsningen som benyttes heter Join og er utviklet av Fracturereality der personer møtes og kan fritt dele innhold med hverandre.

Kongsberg Klyngen satser på teknologien

Kongsberg Klyngen er en industridrevet kompetanseklynge som består av en rekke medlemmer, i hovedsak teknologibedrifter. Klyngen har som mål å styrke konkurransekraften gjennom raskere innovasjon, kompetansedeling og å ta i bruk den nyeste teknologien.

Kongsberg Klyngen består blant annet av disse industrielle medlemmene:
TechnipFMC, Semcon, Equinor, GKN Aerospace, Kongsberg Gruppen, Kongsberg Automotive, Siemens, KIWA, Vardar og opplæringsbedriften K-Tech.

Per Olve Tobiassen er prosjektleder innen AR i Kongsberg Klyngen via Kongsberg Innovasjon.

─Selv om noen allerede har tatt i bruk teknologien er vi fortsatt i en svært tidlig fase. Det som i dag kanskje virker som en kul duppeditt, kan ha uant potensiale om noen få år. Desto viktigere er det at vi allerede nå er helt i fremkant av utviklingen. Vi må ha “Amaras lov” i tankene her, poengterer Tobiassen.

«We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run.”

Roy Amara, (1925-2007)

Fremtidens måte å samhandle på

AR-prosjektet i Kongsberg Klyngen arbeider for å fremme utviklingen i en tidlig fase, de ser mange fordeler for bruken av teknologien på sikt.

−Se for deg en flymekaniker eller en bilmekaniker som skal følge en bestemt prosedyre, der en tradisjonelt må slå opp i manualer og instrukser. Med AR-briller vil personen som skal utføre arbeidet, ha begge hender frie til enhver tid. Det vil føre til langt bedre kvalitetssikring og langt mindre fare for feil.

─Augumented reality vil også på sikt kunne revolusjonere måten vi driver opplæring på. Skolene i Kongsberg har allerede begynt å utforske mulighetene, Kongsbergindustriens egen opplæringsbedrift K-Tech har allerede tatt dette i bruk. Dette bidrar til en langt mer intuitiv, effektiv og inspirerende prosess, forklarer Tobiassen.

«Med denne teknologien har personen som skal utføre arbeidet begge hender frie til enhver tid.»

Per Olve Tobiassen
Leder for AR-prosjekt, Kongsberg Klyngen. 


Vil bli en del av alles hverdag

Aktører som Equinor, TechnipFMC, helsevesenet, IKEA og Posten er allerede godt i gang med å utforske mulighetene. Om få år vil dette bli en helt vanlig del av vår samhandling mellom den virkelige og den digitale verden.

−Vi ser at det er de store aktørene som pusher utviklingen på området. Equinor har for eksempel laget en fullskala modell av en oljeplattform. Dette sparer verdifull tid og kan redusere reisevirksomheten ved eventuelle reparasjoner eller ombygginger i fremtiden.

−Helsevesenet bruker også AR under pasientvurderinger eller under komplekse kirurgiske inngrep. Med IKEA sin «Place» applikasjon kan du ved hjelp av mobiltelefonen plassere møbler i din egen stue. Vi er nå helt på terskelen til at dette blir veldig dagligdags, avslutter AR-entusiasten.

Har du spørsmål eller kanskje du lurer på noen innenfor AR-teknologien?

Kontakt Per Olve Tobiassen: Perolve.tobiassen@k-i.no