Satser på gründer-boom i Kongsberg

Dette blir Norges fremste industribaserte innovasjonsfellesskap for teknologibaserte startups

Kongsberg Innovasjon utvider sin kapasitet og åpnet i dag et helt nytt innovasjonsfellesskap på 800 kvadratmeter. Her kan idéhavere og gründere leie kontorer for en rimelig penge for å jobbe med komplekse teknologibaserte idéer.

Innovasjonsfellesskapet skal også huse deler av næringslivet, akademia og kongsbergklyngen. Tanken er at det nye innovasjonsfellesskapet skal innby til deling på tvers av bedrifter, akademia og industri. Det skal skape verdier for alle parter.

Vi merker at pågangen er mye større nå. Stadig flere ønsker å skape nye teknologibaserte selskaper. Mange kommer til oss fordi de ønsker bistand i prosessen med å utvikle sin idé og sitt selskap. Det nye industribaserte innovasjonsfellesskapet blir en helt unik arena, det finnes ikke tilsvarende her til lands, forteller Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

«Per dags dato er det plass til 50 idéhavere og gründere, men vårt mål er å fylle opp resten av lokalet og doble antallet,» legger Torø til.

Viktig drahjelp for oppstartsselskaper

De nye lokalene skal bidra til å stimulere til nyskaping og økt vekst og er designet for nettopp dette. Alt er lagt til rette for at bedriftene og gründerne som holder til her skal få en rask innovasjonsprosess med støtte fra Kongsberg Innovasjon, industrien og andre som kan bidra med ressurser og gode råd underveis.

«Vi har kontorlokaler, et omfattende nettverk i Kongsbergindustrien og tjenester for gründere innen både forretningsutvikling, finansiellstøtte og kommunikasjon samt markedsføring,» forteller Hanne-Mai Eriksen, ansvarlig for Kongsberg Innovasjons inkubatormiljø.

Dette er viktig drahjelp for gründere og mindre bedrifter som trenger støtte i utviklingsfasen av idé og bedrift, understreker Eriksen.

Den eneste industri-inkubatoren i landet

Kongsberg Innovasjon er det eneste innovasjonsselskapet som tilbyr en industribasert-inkubator. Det vil si, en inkubator som knytter oppstartsselskapene med industrien og de store selskapene på Kongsberg.

«Oppstartsselskaper har gjerne behov for ressurser og kompetanse som de ikke har innad i selskapet sitt. Gjennom vårt tette samarbeid med Kongsbergindustrien tilbyr vi ressurser fra eierbedriftene våre. Nå har vi blant annet en ingeniør fra FMC Technologies som hjelper en av våre oppstartsselskaper med en robot,» forteller Eriksen.

Ikke bare startup-aktivitet

Kongsberg Innovasjon har den siste tiden ekspandert og tatt på seg en bredere rolle. I tillegg til industri-inkubatoren, satser selskapet nå også på industrielle fellesprosjekt som en del av omstillingsprogrammet Kongsberg har fått i oppgave å holde i.

Kongsberg Innovasjon skal også jobbe med de større teknologibedriftene for å skape økt innovasjonseffekt og omstilling. Et eksempel på denne aktiviteten er industrielle fellesprosjekt innen for eksempel additive manufacturing og lignende. De nye lokalene skal også være samlingspunkt for prosjekter som dette, forteller Torø.

Det nye innovasjonsfellesskapet er en av flere arenaer det blir satset på i Kongsberg. Sammen med Kongsberg Kommune skal også Kongsberg Innovasjon fasilitere Kongsberg Startup. Dette er et startup-miljø som tar imot alle typer idéer uavhengig av teknologi. Kongsberg Startup er under utvikling og vil holde til i Kirkegata 4.